×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Oviss framtid för teckentolkar

2011-12-21, Tidningenvision.se

En statlig myndighet ska ta över allt ansvar för tolkningshjälp åt hörselskadade och döva, föreslår en utredning. Konsekvensen kan bli att landstingens tolkcentraler läggs ned.

I dagens system är ansvaret för tolktjänst delat mellan staten och landstingen. Landstingen som är skyldiga att erbjuda vardagstolkning vid till exempel läkarbesök, ärenden i affärer med mera står för 60-70 procent av alla uppdrag. Men hur långt landstingens ansvar sträcker sig för tolkning i arbetslivet och på fritiden är oklart och följden har blivit olika villkor i olika landsting.

Nu har Tolktjänstutredningen föreslagit att man rensar upp i oredan och bildar en statlig myndighet med 4-6 regionala kontor som tar över allt ansvar för tolktjänster.  

– Generellt sett är det mycket positivt. Eftersom landstingen prioriterar olika och har olika resurser är det stora skillnader i Sverige idag, säger Peter Strid, chef för tolkcentralen i Östergötlands landsting.

Vad betyder det för era anställningar?

– Enligt utredningen ska ju myndigheten ha ett antal anställda tolkar, men i huvudsak ska de upphandlas. Det innebär att många av de tolkar som idag arbetar på landstinget säkert kommer att tillhöra ett tolkbolag istället.

Är ni oroliga för jobben?

– Nej, det kommer inte att behövas färre tolkar. Osäkerheten gäller i så fall andra yrkesgrupper vi har, till exempel kuratorer och samordnare. De kommer att behövas men var de ska arbeta vet vi ju inte, säger Peter Strid.

Även Vision som deltagit i samråd under utredningens gång har framhållit fördelar med ett samlat ansvar, att det ökar förutsättningarna för en mer likvärdig tolktjänst över hela landet.
Men Vision har också varit kritiskt mot att det inte ingått i utredningens uppdrag att belysa tolkarnas arbetssituation.

– Syftet är att göra det så bra som möjligt för brukarna. Ska man göra det krävs ett helhetsperspektiv och då ingår i allra högsta grad tolkarnas arbetsvillkor. Arbetssituationen för tolkar är väldigt pressad med mer stress och mindre tid till förberedelse, säger Johanna Hållén, Visions ombudsman med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Hon har begärt att facken får inflytande när den nya myndighetens arbete ska utformas. Det handlar till exempel om att restid, förberedelse, fortbildning med mera ska vägas in vid upphandling av tolktjänster.

Utredningen ska nu ut på remiss och Vision kommer att lämna sitt svar senare i vår.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb