×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nu slipas kraven inför avtalsfajten

2011-12-02, Tidningenvision.se

Rejäla löneökningar, flera semesterdagar till yngre medlemmar och bättre villkor till alla med ofasta jobb. Det är några av de hetaste frågorna för Visions medlemmar i kommuner och landsting när avtalsrörelsen nu tar fart.

Nu är det fem månader kvar tills Visions nya centrala avtal för nästan 100 000 medlemmar i kommuner och landsting ska vara klart. Runt om i landet har hundratals förtroendevalda på sju forumträffar träffats för att vaska fram de frågor medlemmarna vill driva i avtalsrörelsen.

Än så länge är kravlistan lång men till den 20 december ska den kokas ned till ett yrkande som ska lämnas över till arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting.

På Stadshotellet i Västerås träffades i förra veckan förtroendevalda från Uppland, Västmanland, Sörmland, Närke, Värmland och Dalarna. Där handlade diskussionerna mycket om vad Vision kan göra för att förbättra villkoren för yngre medlemmar och bli ett mer attraktivt förbund för unga.

På listan som diskuterades fanns till exempel förslag som att flera äldre ska få chans att gå i avtalspension eller gå ned i deltid för att underlätta kompetensväxling och få in flera unga på arbetsplatserna. Många tyckte också att alla med tillfälliga jobb ska få en fast anställning efter två år. Som reglerna ser ut i dag kan det ta fyra år.

–Det skulle göra Vision till ett mer attraktivt fackförbund och är viktigt för att unga ska komma in på arbetsmarknaden, säger Anne-Lie Nilsson, personalvetare och ordförande i Arvika-avdelningen.

Visions förhandlingschef Mona Tapper har rest runt på alla forumträffarna runt i landet, från Hässleholm i söder till Skellefteå i norr.

–När det gäller löneavtalet har diskussionerna handlat mycket om lönesamtalet och hur kvaliteten ska höjas. Sedan är det stort fokus på hur medlemmarna ska få större inflytande på samtalet och på chefernas mandat.

När det gäller anställningsvillkoren har diskussionerna kretsat mycket kring medlemmar med ofasta jobb.

–Det är också många som vill ha förbättrade villkor för dem som är yngre som i dag har vissa förmåner som inte är i paritet med vad andra har, säger Mona Tapper.

Det handlar bland annat om att medlemmar under 40 år ska få lika lång semester, 30 dagar, som sina äldre kolleger. Det finns också förslag om att yngre medlemmar som har barn under tolv år ska få fem dagars extra semester.

Huvudpunkten i avtalet för de allra flesta är ändå nivån på löneökningarna.

–Procentsatsen är det viktigaste, det är grymt viktigt att vi skriver ett riktigt bra avtal nu, säger Mikael Stillman, tandsköterska, avdelningsordförande för Folktandvården i Västmanland och ledamot i Visions förbundsstyrelse.

Mona Tapper håller med om att nivån är viktig men säger att lönerörelsen är mycket komplex där den konkurrensutsatta industrins avtal som snart ska vara klart blir normbildande för övriga avtal på arbetsmarknaden.

–Vision är ju inte en ensam aktör på arbetsmarknaden, vi kan inte själva bara gå ut och sätta en egen nivå. Då skulle konsekvensen kunna bli att vi lägger oss lägre än vad den övriga arbetsmarknaden lyckas prestera. Lägger vi oss allt för högt så ses vi inte som en relevant part att förhandla med, säger Mona Tapper.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb