×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sämre möjligheter för långtidsinhyrda

2011-08-19, Tidningenvision.se

Anställda på bemanningsföretag som jobbar länge på samma arbetsplats har dåliga möjligheter att utvecklas i jobbet, lära sig nya saker och göra karriär. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

Fakta

Under 2009 använde sig 240 av landets 290 kommuner av inhyrd personal. Det kan jämföras med 2002 då 178 kommuner anlitade bemanningsföretag, enligt Statistiska centralbyrån. Den inhyrda personalen kostade kommunerna sammanlagt 600 miljoner kronor 2009.
 

–De upplever sitt arbete som en återvändsgränd. Samtidigt som de ordinarieanställda i kundföretaget har haft utvecklingssamtal, fått kompetensutveckling och allt mer avancerade jobb har de långtidsinhyrda de jobbar tillsammans med fått behålla samma arbetsuppgifter hela tiden, säger Hannes Kantelius på institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Bemanningsbranschen växer i Sverige och har i dag nästan 50 000 anställda. Det är främst privata företag som hyr in personal men även allt fler kommuner anlitar bemanningsföretag. Tidigare forskning har inriktats på anställda som har korta uppdrag och byter arbetsplats ofta. Hannes Kantelius har i stället gjort en studie på dem som blir kvar länge hos samma uppdragsgivare.

Gemensamt för de jobb Hannes Kantelius studerat är att inlärningstiden varit lång, några månader till i vissa fall ett år. Det leder till att företagen vill ha kvar samma person på samma jobb så länge som möjligt för att slippa introducera ny personal.

Hannes Kantelius konstaterar att kundföretagens agerande och krav på bemanningsföretagen de anlitar, har väldigt stor inverkan på de inhyrdas vardag.

–De inhyrda får bara den utbildning som krävs för att klara arbetsuppgifterna. Sedan planar deras lärkurva ut snabbt och resten av tiden blir vardagligt rutinarbete. I princip gör de samma arbetsuppgifter de ursprungligen fick, medan kundföretagets egen personal många gånger kunnat gå vidare till mer avancerade jobb, säger Hannes Kantelius.

Trots att de inhyrda i undersökningen stannat länge på samma företag har det inte inneburit någon större trygghet för dem. Arbetsgivarna hyr vanligtvis inte in personal längre än tre månader i taget och förlänger sedan avtalet. De som är långtidsinhyrda vet därför inte säkert var de kommer att arbeta mer än ett par månader framåt.

Är det bättre att få kortare uppdrag som inhyrd?

– Det är väldigt olika hur man är som person. De som varit inhyrda på kortare uppdrag svarar i andra studier att de får en viss kompetensutveckling eftersom de fick lära sig nya arbetsuppgifter och träffade nya människor. Men trots allt tycker en del långtidsinhyrda jag intervjuat att det är ganska skönt att ha samma arbetskamrater och veta vad man ska göra trots att utvecklingsmöjligheterna är dåliga.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  för 13 dagar sedan

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  för 14 dagar sedan

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb