×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sämre möjligheter för långtidsinhyrda

2011-08-19, Tidningenvision.se

Anställda på bemanningsföretag som jobbar länge på samma arbetsplats har dåliga möjligheter att utvecklas i jobbet, lära sig nya saker och göra karriär. Det visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

Fakta

Under 2009 använde sig 240 av landets 290 kommuner av inhyrd personal. Det kan jämföras med 2002 då 178 kommuner anlitade bemanningsföretag, enligt Statistiska centralbyrån. Den inhyrda personalen kostade kommunerna sammanlagt 600 miljoner kronor 2009.
 

–De upplever sitt arbete som en återvändsgränd. Samtidigt som de ordinarieanställda i kundföretaget har haft utvecklingssamtal, fått kompetensutveckling och allt mer avancerade jobb har de långtidsinhyrda de jobbar tillsammans med fått behålla samma arbetsuppgifter hela tiden, säger Hannes Kantelius på institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Bemanningsbranschen växer i Sverige och har i dag nästan 50 000 anställda. Det är främst privata företag som hyr in personal men även allt fler kommuner anlitar bemanningsföretag. Tidigare forskning har inriktats på anställda som har korta uppdrag och byter arbetsplats ofta. Hannes Kantelius har i stället gjort en studie på dem som blir kvar länge hos samma uppdragsgivare.

Gemensamt för de jobb Hannes Kantelius studerat är att inlärningstiden varit lång, några månader till i vissa fall ett år. Det leder till att företagen vill ha kvar samma person på samma jobb så länge som möjligt för att slippa introducera ny personal.

Hannes Kantelius konstaterar att kundföretagens agerande och krav på bemanningsföretagen de anlitar, har väldigt stor inverkan på de inhyrdas vardag.

–De inhyrda får bara den utbildning som krävs för att klara arbetsuppgifterna. Sedan planar deras lärkurva ut snabbt och resten av tiden blir vardagligt rutinarbete. I princip gör de samma arbetsuppgifter de ursprungligen fick, medan kundföretagets egen personal många gånger kunnat gå vidare till mer avancerade jobb, säger Hannes Kantelius.

Trots att de inhyrda i undersökningen stannat länge på samma företag har det inte inneburit någon större trygghet för dem. Arbetsgivarna hyr vanligtvis inte in personal längre än tre månader i taget och förlänger sedan avtalet. De som är långtidsinhyrda vet därför inte säkert var de kommer att arbeta mer än ett par månader framåt.

Är det bättre att få kortare uppdrag som inhyrd?

– Det är väldigt olika hur man är som person. De som varit inhyrda på kortare uppdrag svarar i andra studier att de får en viss kompetensutveckling eftersom de fick lära sig nya arbetsuppgifter och träffade nya människor. Men trots allt tycker en del långtidsinhyrda jag intervjuat att det är ganska skönt att ha samma arbetskamrater och veta vad man ska göra trots att utvecklingsmöjligheterna är dåliga.
 
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  för 3 dagar sedan

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  för 3 dagar sedan

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  för 3 dagar sedan

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  för 3 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb