×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

"Här borde de mest erfarna jobba"

2011-08-19, Tidningenvision.se

Hon är en relativt oerfaren socialsekreterare med de mest krävande arbetsuppgifterna i ett av landets mest segregerade bostadsområden. Och stortrivs. Men utan stödet från kolleger och chefer hade Frida Malm kastat in handduken.

– Jag har ett av de roligaste jobb jag kan tänka mig. Men det är klart att det är lite bakvänt. Här borde egentligen de mest erfarna socialsekreterarna arbeta, säger hon.

För två år sedan lämnade Frida Malm socialhögskolan i Stockholm. I bagaget hade hon sin efterlängtade socionomexamen och erfarenhet från behandlingshemmet Ransätra-Klingstad där hon gjorde sin praktik och arbetade extra under studietiden.
Det var där intresset för socialtjänsten väcktes. Hon såg vikten av bra utredningar som synliggjorde familjen och barnen.

Så när hennes handledare under praktiken tipsade om ett ledigt jobb på utredningsenheten för barn och ungdomar sökte och fick hon jobbet på socialkontoret i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Ett par månader efter examen hade hon ett av de mest krävande jobben inom socialtjänsten i ett av landets mest utsatta bostadsområden. Många nybakade socialsekreterare har tappat sugen. Men inte Frida Malm. Räddningen är och har varit ett genomtänkt stöd från kolleger och ledning. Två faddrar stöttade henne i början och under det första året hade hon ärendehandledning med sin gruppchef varje vecka. En modell med en huvudhandläggare och en medhandläggare gör att hon inte behöver fatta svåra beslut helt på egen hand.

– Har jag tillräcklig kompetens för det här jobbet, kan jag undra ibland. Men när jag har pratat med mina kolleger visar det sig att jag ofta är rätt ute.

I en riksjämförelse ligger Spånga-Tensta högt i andelen personer som har försörjningsstöd och arbetsbelastningen är hög för de anställda. Personalomsättning har varierat genom åren, men för tillfället ska fem personer nyanställas.

– De som söker är 25 år, nyutexaminerade och inte med så mycket socialt arbete i bagaget. Det är som om arbetet med barn och ungdomar har fått lägre status. Ända sättet att få upp lönen är att lämna utredningsarbetet och bli gruppledare eller driva olika projekt.

I den bästa av världar borde belastade områden ha de mest erfarna socialsekreterare, konstaterar Frida Malm. Det var också vad hennes mamma, som själv var socialsekreterare på 1960-talet, sade till sin dotter när hon fick jobbet på utredningsenheten för knappt två år sedan.

– Hon blev helt paff och förklarade att det var alldeles för mycket ansvar för mig som nyutexaminerad. På mammas tid var det ett attraktivt jobb som krävde lång erfarenhet och hög kompetens.

Vad säger du till henne i dag?

– Att det går bra och att vi unga socialsekreterare får mycket stöd. I alla fall där jag jobbar.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb