×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

"Här borde de mest erfarna jobba"

2011-08-19, Tidningenvision.se

Hon är en relativt oerfaren socialsekreterare med de mest krävande arbetsuppgifterna i ett av landets mest segregerade bostadsområden. Och stortrivs. Men utan stödet från kolleger och chefer hade Frida Malm kastat in handduken.

– Jag har ett av de roligaste jobb jag kan tänka mig. Men det är klart att det är lite bakvänt. Här borde egentligen de mest erfarna socialsekreterarna arbeta, säger hon.

För två år sedan lämnade Frida Malm socialhögskolan i Stockholm. I bagaget hade hon sin efterlängtade socionomexamen och erfarenhet från behandlingshemmet Ransätra-Klingstad där hon gjorde sin praktik och arbetade extra under studietiden.
Det var där intresset för socialtjänsten väcktes. Hon såg vikten av bra utredningar som synliggjorde familjen och barnen.

Så när hennes handledare under praktiken tipsade om ett ledigt jobb på utredningsenheten för barn och ungdomar sökte och fick hon jobbet på socialkontoret i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Ett par månader efter examen hade hon ett av de mest krävande jobben inom socialtjänsten i ett av landets mest utsatta bostadsområden. Många nybakade socialsekreterare har tappat sugen. Men inte Frida Malm. Räddningen är och har varit ett genomtänkt stöd från kolleger och ledning. Två faddrar stöttade henne i början och under det första året hade hon ärendehandledning med sin gruppchef varje vecka. En modell med en huvudhandläggare och en medhandläggare gör att hon inte behöver fatta svåra beslut helt på egen hand.

– Har jag tillräcklig kompetens för det här jobbet, kan jag undra ibland. Men när jag har pratat med mina kolleger visar det sig att jag ofta är rätt ute.

I en riksjämförelse ligger Spånga-Tensta högt i andelen personer som har försörjningsstöd och arbetsbelastningen är hög för de anställda. Personalomsättning har varierat genom åren, men för tillfället ska fem personer nyanställas.

– De som söker är 25 år, nyutexaminerade och inte med så mycket socialt arbete i bagaget. Det är som om arbetet med barn och ungdomar har fått lägre status. Ända sättet att få upp lönen är att lämna utredningsarbetet och bli gruppledare eller driva olika projekt.

I den bästa av världar borde belastade områden ha de mest erfarna socialsekreterare, konstaterar Frida Malm. Det var också vad hennes mamma, som själv var socialsekreterare på 1960-talet, sade till sin dotter när hon fick jobbet på utredningsenheten för knappt två år sedan.

– Hon blev helt paff och förklarade att det var alldeles för mycket ansvar för mig som nyutexaminerad. På mammas tid var det ett attraktivt jobb som krävde lång erfarenhet och hög kompetens.

Vad säger du till henne i dag?

– Att det går bra och att vi unga socialsekreterare får mycket stöd. I alla fall där jag jobbar.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb