×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Plus för kur med kultur

2011-04-08, Tidningenvision.se

Körsång och museibesök kan fungera bra som en del i rehabiliteringen av långtidssjuka. Det visar resultatet av försöket i Region Skåne där 24 patienter fått kultur på recept.

Deltagarna, som är sjukskrivna på grund av värk eller psykologiska besvär, fick recept på två kulturella aktiviteter i veckan under tio veckor. Patienterna blev ordinerade av läkare att delta i körsång, gå på konserter och teater eller guidade visningar på museer. En kulturkoordinator följde kontinuerligt upp hur det fungerade.

Målet med projektet, som gjorts på uppdrag av regeringen, var att pröva en modell för hur man kan använda kultur i rehabilitering av långtidssjukskriva.

Resultatet är positivt, konstaterar Christina Gedeborg-Nilsson, ordförande i styrgruppen för Kultur på recept.

–Det finns ju grön rehab, sjukgymnastik och fysisk aktivitet på recept. Vi ser att även kultur kan vara en del i den verktygslåda som hälso- och sjukvården kan ha för att hitta bäst lösning för en patient, säger hon.

I utvärderingen har forskare intervjuat projektledarna och deltagarna. En positiv effekt är att kulturaktiviteterna hjälpte patienterna att prata om något annat än sina sjukdomar.

–En poäng var just att de skulle lämna patientrollen på vårdcentralen och fokusera på det friska när de var ute på aktiviteter. Det är en stor skillnad, säger projektledaren Karin Berg.

En annan framgång var hur sjukvården och kulturen samarbetade.

–Man har kommit bort från stuprörstänkandet. Vården har fått ett nytt medel att hjälpa patienter, och vi på kultursidan har fått nya insikter när det gäller att möta folk som inte är så vana vid att konsumera kultur, säger Christina Gedeborg-Nilsson.

Resultatet ger dock inte svar på om patienterna blev friskare.

–Det går inte att göra en sådan utvärdering på bara 24 personer, säger Karin Berg.

Det är oklart om det blir någon fortsättning av kultur på recept. Först ska utvärderingen lämnas till regeringen som bekostat projektet med en halv miljon kronor.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb