×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • När ett boende för flyktingungdomar läggs ner blir Anders Pettersson av med jobbet. Ändå är han tveksam till att tacka ja till det nya jobb kommunen erbjuder.
Foto: Paulina Holmgren

    När ett boende för flyktingungdomar läggs ner blir Anders Pettersson av med jobbet. Ändå är han tveksam till att tacka ja till det nya jobb kommunen erbjuder. Foto: Paulina Holmgren

  • Ingrid Boström är glad att många erbjuds nytt jobb när HVB läggs ner. Foto: Paulina Holmgren

    Ingrid Boström är glad att många erbjuds nytt jobb när HVB läggs ner. Foto: Paulina Holmgren

Många berörs när HVB stängs

2017-11-29

Tidningen Vision nr 8 2017. Färre flyktingar gör att boenden för ensamkommande ungdomar stänger. Många anställda som berörs får chans till nytt jobb hos kommunen. Men alla tackar inte ja.

I oktober förhandlade Vision i Skellefteå om nedläggning av tre kommunala boenden för flyktingungdomar. Stängningen sker senast 31 mars och motsvarande 23 heltidstjänster för behandlings- och grupphemsassistenter berörs. En som påverkas är Anders Pettersson som jobbar som grupphemsassistent på boendet Stella i Lövånger.

– Det känns tråkigt. Jag har arbetat här i drygt två år och trivts fantastisk bra. Jobbet har gett mig otroligt ­mycket som människa, säger han.

Nedläggningarna i Skellefteå är en del av en större nedläggningsvåg. Sedan början av året har antalet HVB för flyktingungdomar blivit 375 färre. I januari fanns 1593 stycken, i början av november 1217 enligt statistik från IVO. Förklaringen är att antalet nyanlända flyktingar blivit färre samtidigt som allt fler av de ungdomar som redan kommit fyller 18 år och ska flytta ut från den typen av boenden.

Hur många anställda som berörs har varken Sveriges kommuner och landsting, SKL, eller Almega Vårdföretagarna några uppgifter om.

– Men bilden är att det är ganska lätt för personalen som blir övertalig att få nya jobb. Vi har rekryteringsproblem i kommunal verksamhet och de personer det handlar om är vana att jobba med människor och är hyfsat välutbildade, säger Fredrik Hjulström på SKL.

Något som resultatet av förhandlingarna i Skellefteå bekräftar: behandlingsassistenterna behåller sina tjänster i kommunen och de flesta grupphemsassistenter kan erbjudas nya jobb i äldreomsorgen.

Anders Pettersson är en av dem som fått erbjudandet. Han är tveksam till att tacka ja.

– Jag förstår att det är där det behövs folk. Men jag är inte utbildad för äldreomsorgen och har inte kunskap om behoven där. Det känns inte rätt, varken mot en yrkeskår som gör ett fantastiskt jobb eller de äldre, att jag skulle jobba där, säger han.

Visions avdelningsordförande Ingrid Boström förstår att de som inte tidigare arbetat i äldreomsorgen kan känna tvekan; sju har tackat nej och är varslade. Men hon tycker ändå att facket fått gehör för kravet på att de som sägs upp ska få ett skäligt erbjudande om ny anställning i kommunen.

För anställda hos privata, mindre arbetsgivare kan det vara svårare att få nytt arbete efter en HVB-nedläggning. Ett exempel är Individia AB som lagt ned två boenden i Stockholmstrakten. Där kanske företaget öppnar ett nytt så kallat mellanboende, men då med bara någon enstaka tjänst av vaktmästarkaraktär.

Företaget har verksamhet även i Göteborgsområdet. Men i den mån det finns lediga tjänster där kan det vara svårt med bostäder och därför besvärligt att flytta dit, enligt verksamhetschefen Monica Ideböhn.

En av de före detta anställda berättar att hen efter nedläggningen fick ett liknande arbete hos ett annat företag. Men nu ska även det läggas ned och det skapar oro.

– Jag har trivts med jobbet. Jag är också personlig tränare och har kunnat hjälpa ungdomarna med kost och hälsa. Det blir svårt att hitta ett nytt liknande arbete, säger hen.

I Skellefteå är inte Anders Pettersson lika orolig för framtiden, även om han väljer att tacka nej till äldreomsorgen och då riskerar att bli varslad.

– Fokus nu är att göra så gott som möjligt för de ungdomar som bor
här. Flera väntar på besked om ­uppehållstillstånd och vet inte vad som ska hända. Andra är oroliga när de måste flytta till ett nytt boende, säger han.       

 

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb