×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Illustration Maria Raymondsdotter

    Illustration Maria Raymondsdotter

Introvert? Se det som en tillgång

2017-11-28

Tidningen Vision nr 8 2017. Driven lagspelare med social kompetens? Eller flexibel nätverkare med många bollar i luften? I arbetslivet har de extroverta egenskaperna blivit norm. Linus Jonkman menar att det är dags att uppvärdera även de introverta.

– Jag var kallsvettig och utmattad. Jag hade minglat, kindpussats och pratat hela kvällen med folk som jag inte kände. Först när jag kom ut på gatan kunde jag andas.

Linus Jonkman är föreläsare, personalchef och författare till Introvert – den tysta revolutionen. Större delen av sitt yrkesliv har han definierat sig som utåtriktad. Tills den där kvällen som han beskriver ovan, då han kom ut ur garderoben och upptäckte att han var introvert.

– Jag hade skaffat mig en offentlig personlighet där jag överkompenserade och var mer extrovert än de flesta. Redan som barn förstod jag att det inte var okej att dra sig undan. Att man sågs som en kuf om man stängde in sig på sitt rum och spelade spel eller läste böcker. Därför hade jag jobbat på att försöka ändra på mig.

Att vara extrovert eller introvert räknas inom psykologin som ett av våra mest grundläggande personlighetsdrag. Ingen är renodlat det ena eller det andra, men en skiljelinje är varifrån vi hämtar kraft. Får du energi av relationer med andra? Eller känner du dig i stället dränerad? Är du den som talar mest på mötena? Eller behöver du först tid att tänka efter? Gillar du grupparbeten och snabb ordväxling över skrivborden? Eller vill du helst arbeta i fred bakom stängd dörr?

– De extroverta äger baren, medan de introverta äger tanken, konstaterar Linus Jonkman och ler.

I arbetslivet har allt sedan 1950-talet det extroverta varit norm. Frammanat av ett fokus på individen och ett politiskt klimat där det gällde det att höja rösten. En kontrast till exempelvis 1920-talet då man från barnsben lärde sig att vara tyst när vuxna pratade och att inte sätta sig upp mot auktoriteter.

– Nu är en ny vändning på gång inspirerad av ett österländskt ideal. Där är det viktigare att smälta in än att sticka ut och där egenskaper som noggrann, reflekterande och analytisk värdesätts.

På anställningsintervjuer har ofta de extroverta en fördel. I sin roll som personalchef utgår Linus Jonkman därför i stället från arbetsuppgiften.

– Det går att utforma arbetsprov för de flesta yrken. Fokuserar man på resultatet får man naturligt en mångfald av personligheter och personer. Att i stället anställa den som är mest social, eller som man tror passar bäst in, bygger inte på logik utan på kulturella normer.

När man väljer yrke är det bra att känna till sin grundpersonlighet. Men det är inte så enkelt som att introverta borde jobba med siffror och extroverta med människor.

– Roller som frisör eller receptionist kanske kräver en extrovert personlighet. Men de flesta yrken går att styra åt olika håll. Jobbar du exempelvis inom vård och omsorg kan den nära kontakten och den mer terapeutiska rollen stå i fokus för den introverta, medan den extroverta i stället ägnar sig åt gruppen eller aktiviteter.

På samma sätt är det inte självklart vem som blir bäst ledare. Att vara introvert innebär inte att man har mindre glöd konstaterar Linus Jonkman.

– Förmågan att påverka andra gör ofta att vi tänker att en ledare ska vara utåtriktad. Men att vara social och ha social kompetens är inte samma sak. Drömchefen kan vara den som alltid har dörren öppen för kreativa samtal, men också den som är bra på att delegera och som verkar i det tysta.

Carina H Ahnstedt

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Så klarar du arbets­livet som introvert

1. Sätt på hörlurar och skärma av ditt skrivbord. Undersök möjligheten att få jobba hemma eller att få ett eget rum. Avsätt tid för återhämtning efter en tuff arbetsdag.
2. Var tydlig med dina behov och var inte rädd för att betraktas som en kuf. För en arbetsgivare är det främst resultat som gäller och när du är i ditt element kommer de inte att låta vänta på sig.
3. Överlev mingel och nätverkande genom att förbereda några bra öppna frågor. Ta gärna rygg på någon mingelvan vän, blir det ändå för hemskt, fly in på toaletten eller intressera dig för dekorationen eller bokhyllan. Folk är så upptagna att ingen kommer att bry sig.
4. Mejl, mess och gruppchat kan vara ett bra alternativ till möten i storgrupp. Däremot är möten en-till-en ofta ett bra tillfälle för den introverte att visa sin styrka.
5. Att vara introvert är inget hinder för att nå toppen. Kända introverta ledare är Mahatma Gandhi, Rosa Parks, Martin Luther King, Bill Gates och Barack Obama. Lisbeth Salander, Don Draper och Alicia Florrick är exempel på introverta hjältar från filmens värld.
6. Tänk på att vara introvert inte betyder att något tagits bort från dig. Din gåva är att fokusera djupt och länge och hjälper dig att se lösningar som ingen annan ser.

Så möter du introverta kolleger

1. Betrakta aldrig tystnad som ett mått på ointresse. En introvert person vill först reflektera och processa vad som händer innan hen återkopplar.
2. Gör inte misstaget att tro att den som pratar mest också är den som bidrar mest.
3. Att någon avskärmar sig kan vara tecken på totalt engagemang. Låt resultatet tala för sig själv.
4. Se till att kickoffer, nätverkande och grupparbete har en tydlig koppling till resultat. Då kan alla, även introverta, se meningen med dem.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb