×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Tack vare Hind Himdi (till vänster) har 15-åriga Sillvie fått bättre ordning på sitt liv. De umgås nästan varje dag inom ramen för stödprogrammet Botkyrka YAP.
Foto: Jonas Malmström

  Tack vare Hind Himdi (till vänster) har 15-åriga Sillvie fått bättre ordning på sitt liv. De umgås nästan varje dag inom ramen för stödprogrammet Botkyrka YAP. Foto: Jonas Malmström

 • Både Sillvie och Hind är från samma del av Botkyrka. Tanken är att stödpersonerna ska känna till närområdet för att kunna hjälpa till att bygga upp ett nätverk där.
Foto: Jonas Malmström

  Både Sillvie och Hind är från samma del av Botkyrka. Tanken är att stödpersonerna ska känna till närområdet för att kunna hjälpa till att bygga upp ett nätverk där. Foto: Jonas Malmström

Hind är Sillvies extra syster

2017-11-29

Tidningen Vision nr 8 2017. Innan sommaren var mycket mörkt i 15-åriga Sillvies liv. Hon hade det tufft i skolan och orkade inte ta sig för saker hon gillar. Hon blev alltmer destruktiv. Men i juni fick Sillvie en stödperson genom programmet Botkyrka YAP och sedan dess har det hänt mycket.

Det dundrar i betongen när tunnelbanetåget bromsar in för att stanna på Fittja station i Botkyrka utanför Stockholm. I viadukten under stationen sitter Sillvie, 15,  och hennes stödperson Hind Himdi, 27. De bläddrar i en svart anteckningsbok och pekar, pratar och skrattar. I boken finns Sillvies senaste graffitialster och hon ser stolt ut när hon visar upp dem.

Graffiti är ett intresse som Sillvie lyckats ta upp tillsammans med Hind. En gång i veckan åker de till en fritidsgård ett par t-banestationer bort som arrangerar utflykter till en legal graffitivägg.

Sillvie och Hind ses mellan åtta och tolv timmar i veckan, ibland upp till 15 timmar. Ofta hittar de på aktiviteter som Sillvie vill göra, men inte klarar på egen hand. De besöker den närmaste fritidsgården när det arrangeras boxning eller tjejforum och några gånger har de varit inne i Stockholm på RFSL:s fritidsgård för hbtq-ungdomar.

– Hind hjälper mig att göra saker och att träffa nya vänner. Målet är att jag ska klara det själv sedan, säger Sillvie.

Hon är en av cirka 25 ungdomar som just nu har en stödperson inom programmet Botkyrka YAP. YAP står för Youth Advocate Programme och kommer ursprungligen från USA, där det är ganska stort. I Sverige är det än så länge bara Botkyrka kommun som tillämpar det. Kortfattat går YAP ut på att ungdomar som av olika anledningar riskerar placering utanför hemmet får en stödperson ur lokalsamhället, alltså en lekman som får ett arvoderat uppdrag av socialtjänsten.

– De här ungdomarna och deras familjer har ofta en lång kontakt med socialtjänsten bakom sig. Professionell hjälp är inte en bristvara i deras liv, säger Katarina Kasto, gruppledare för Botkyrka YAP.

Stödpersonen och ungdomen träffas intensivt, upp till 15 timmar i veckan, under sex månader och arbetar mot ett mål som ungdomen själv sätter upp. Fokus ska ligga på ungdomens positiva förmågor, ett så kallat styrkebaserat förhållningssätt.

– Det ska egentligen hela socialtjänsten ha, men min erfarenhet är att det inte alltid är så. Vi har en tendens att bara prata om vad som gick fel om det hänt något. Men det vet ungdomarna redan, att prata om det är egentligen meningslöst. De behöver fokusera på hur de kan göra annorlunda nästa gång, säger Katarina Kasto.

För att bli stödperson inom Botkyrka YAP krävs ingen särskild utbildning eller erfarenhet. Viktigast är engagemanget och att förstå innebörden av ett styrkebaserat förhållningssätt.

– Det innebär att vi sätter in oerfarna personer i några av våra tyngsta ärenden. Därför är YAP:s egen utbildning och framförallt handledning av stödpersonerna en väldigt viktig del av programmet, säger Katarina Kasto.

Den som antas som stödperson får först genomgå en utbildning på tre heldagar och två halvdagar. Under själva tiden som de arbetar med en ungdom har stödpersonen täta handledarsamtal, minst varannan vecka, med en samordnare på Botkyrka YAP.

Att hitta nya stödpersoner beskriver Katarina Kasto som ”en ständig jakt”. Förutom att de ska vara lämpliga ska de ha tid också.

– Vi annonserar i många kanaler. Just nu har vi ett 60-tal intresserade i vår ”bank”.

Höstsolen skiner över Sillvie och Hind när de sakta promenerar runt i Fittja. De småpratar och låtsasbråkar med varandra. Sillvie sparkar en hög gula höstlöv mot Hind, som svarar med att försöka nypas. Förbipasserande skulle lätt kunna missta dem för systrar.

Just ”en extra storasyster” är ord som Hind Himdi använder när hon beskriver sitt engagemang och varför hon valt att bli stödperson.

– Jag är själv uppvuxen här och har sett så många ungdomar som skulle ha behövt en push i rätt riktning. För några år sedan var jag au pair i USA. Där fanns ett program där unga tjejer fick träffa lite äldre tjejer, som en extra storasyster. Jag tyckte det lät jättebra. När jag kom hem fick jag höra talas om YAP och kände att jag ville engagera mig. Och så fort jag träffade Sillvie så ökade mitt engagemang. Vi är väldigt olika, men funkar jättebra ihop, säger Hind Himdi.

Hennes uppdrag tar mycket tid och innebär kontakter med många fler än Sillvie. Föräldrar och skolpersonal till exempel. Efter sommaren bytte Sillvie skola och de första dagarna var Hind med henne i den nya skolan. Det är hon inte längre men har kontinuerlig kontakt med både lärare och rektor om Sillvies situation. Trots det ser hon inte uppdraget som betungande.

– Jag får så mycket tillbaka. Sillvie är en väldigt rolig och smart tjej och jag lär mig jättemycket av henne, säger Hind Himdi.

Drygt hälften av Hinds tid som Sillvies stödperson har nu gått. Även om det ibland kan bli tal om någon månads förlängning så är tanken att YAP ska vara tydligt tidsbegränsat.

– YAP ska vara en katalysator, inte lösningen i sig. Målet är att ungdomen ska klara sig själv sedan med hjälp av det nätverk vi bygger upp, säger Katarina Kasto.

När socialtjänsten i Botkyrka drog igång YAP för drygt två år sedan gjordes det i projektform. Sedan ett år är programmet permanent.

– Vi har inte gjort några vetenskapliga utvärderingar av kvantitativ karaktär, men det vi har sett är att när alla faktorer faller på plats, så som matchning av ungdom och stödperson, handledning och det styrkebaserade förhållningssättet, då gör det skillnad, säger Katarina Kasto.

Linda Kling

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Botkyrka YAP

 • Ett intensivt och individanpassat stöd som bygger på en förtroendefull relation till en stödperson.
 • Fokus ligger på individens egna styrkor och resurser.
 • Stödpersonerna är från lokalsamhället. Arvodet är 150 kronor i timmen.
 • YAP erbjuds ungdomar mellan 10 och 18 år och föräldrar med barn från 0 år. Från och med årsskiftet kommer Botkyrka att erbjuda stödpersoner till vuxna missbrukare.
 • Socialtjänsten avgör vem som får en stödperson.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb