×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Idén till Gävlebocken föddes 1966. Foto: Mostphotos

  Idén till Gävlebocken föddes 1966. Foto: Mostphotos

 • Originalritningen som Stig Gavlén och hans bror Jörgen skissade fram på Konditori Lido 1966. Foto: Rickard Kilström, Johan Wahlgren och Roger Nilsson/TT

  Originalritningen som Stig Gavlén och hans bror Jörgen skissade fram på Konditori Lido 1966. Foto: Rickard Kilström, Johan Wahlgren och Roger Nilsson/TT

 • Innerst inne vill ni väl att den ska brinna? Så lyder den vanligaste frågan till Maria Wallberg, marknadsstrateg och talesperson för Gävlebocken. Foto: Rickard Kilström

  Innerst inne vill ni väl att den ska brinna? Så lyder den vanligaste frågan till Maria Wallberg, marknadsstrateg och talesperson för Gävlebocken. Foto: Rickard Kilström

 • Med lite hjälp av sin mamma knåpar Oliver Sahlström ihop en halmstjärna på evenemanget ”Bygga bock” på Slottstorget i Gävle. Foto:Johan Wahlgren

  Med lite hjälp av sin mamma knåpar Oliver Sahlström ihop en halmstjärna på evenemanget ”Bygga bock” på Slottstorget i Gävle. Foto:Johan Wahlgren

 • Per Prim tar en fika på Pigalle, restaurangen på Södra Kungsgatan har en särskild roll i Gävlebockens liv. Foto: Rickard Kilström

  Per Prim tar en fika på Pigalle, restaurangen på Södra Kungsgatan har en särskild roll i Gävlebockens liv. Foto: Rickard Kilström

Bocken brinner!

2017-12-01

Tidningen Vision nr 8 2017. Påtänd, påkörd, pilbeskjuten och pånyttfödd. Få halmbockar kan skryta med ett händelse­rikare liv. Här är den eldfängda historien om Gävles superkändis.

Hur ska man börja historien om världens största getabock; älskad av gävlebor, turister och pyromaner?

Med reklammakaren som kom på ett smart knep för att locka kunder till butikerna längs Södra Kungsgatan? Eller med en överförfriskad ung man som lämnade en nyårsfest med en cigarettändare i fickan?

Upphovsmannen eller den första i en lång rad av sabotörer? Jag röstar trots allt på Stig Gavlén, som med några streck på en servett för över 50 år sedan skapade ett varumärke starkare än både stadens hockeylag och kafferosteri.

Året är 1966 och Stig Gavlén tar en fika på Konditori Lido tillsammans med sin bror Jörgen. ­Affärsidkarna längs Södra Kungsgatan vill ha en symbol som får fart på julhandeln och uppdraget har gått till den erfarne reklammannen Gavlén.

Tidigare har han tagit världens största skidor till Slottstorget och lånat världens största pinnstol från Edsbynsverken. Ingen anledning att ändra ett vinnande koncept. Gigantiskt ska det bli, men frågan är vad? Plötsligt får han en snilleblixt:

– Det bara kom, pang! Vi ska göra världens största bock, sade jag till brorsan. Jag tog fram en servett och började skissa direkt, berättar han.

Ett drygt halvsekel har gått sedan dess när jag träffar Stig Gavlén på ett äldreboende i Gävle. Upphovsmannen har blivit 90 år och sitter i rullstol, på bordet intill ett hedersdiplom från kommunen som han plockat ner från väggen.

Meningen var att kolossen, som den kallades i lokaltidningarna, skulle stå kvar till tjugondag Knut, men på nyårsnatten ringer Stig Gavléns telefon och budskapet gick inte att missförstå – bocken brinner! Från sin balkong på tredje våningen på Hamiltongatan kunde han följa spektaklet från första parkett.

– Det var inte alls så vi hade tänkt att det skulle bli. Det är klart jag blev ledsen och folk blev förbannande.

Sedan dess har både han och gävleborna fått vänja sig. Bränderna har blivit ett återkommande julinslag. Mer än hälften av åren har den brunnit eller förstörts på annat sätt. Som gammal reklamare inser Stig Gavlén att kommunens varumärke stärkts av bränderna.

– Brinner den inte skrivs det inte en rad – när den brinner blir det ett jävla liv. Jag måste erkänna att jag är lite kluven.

Sedan säger han något som förmodligen får dagens PR-experter att skaka oförstående på huvudena:  

– Kanske är det dags att bränna bocken för gott. Det är förståeligt att kommunen vill fortsätta, men jag har en känsla av att den nått vägs ände.

Den här morgonen har fem kartonger med halmbockar anlänt till receptionen i stadshuset. Några ställs upp på hyllorna i souvenirbutiken, resten ska ner i källaren. December är en dryg månad bort och bocken är big business. Det gäller att fylla på lagren. 

Numera används kommunens superkändis flitigt i marknadsföringen. Man ska bli landets julstad nummer ett och bocken är dragloket i satsningen ”Julen börjar i Gävle” som lockar besökare från när och fjärran.

– Det är helt otroligt vilket engagemang den väcker. Över 120 000 människor i 120 länder följde webbkameran förra året och bocken trendade på Twitter, berättar Maria Wallberg, till vardags marknadsstrateg på kommunledningskontoret, men så här års tituleras hon talesperson för Gävlebocken.

Maria Wallberg ingår i bockkommittén, som består av representanter från kommun och Gävle Citysamverkan, och ingår i projektgruppen för ”Julen börjar i Gävle”. Som talesperson svarar hon främst på journalisternas och allmänhetens frågor. Innerst inne vill ni väl att den ska brinna? Så lyder den vanligaste frågan.

– Det vill vi absolut inte, säger Maria Wallberg bestämt. Men vi är ödmjuka och förstår att det är bränderna som gjort bocken känd. Vi gör allt i vår makt för att den ska klara sig över jul- och nyårshelgerna.

Hon beskriver det som en avvägning. Å ena sidan inte vara naiv, å andra sidan försvåra för förövarna.

– Det ska vara en genuin julbock i halm, det vill vi inte ändra på. Folk måste kunna komma nära och ta en selfie, men ändå ska vi försvåra för förövarna. Det är en svår balansgång. 

Förra året slog man på stora trumman. Det var 50-årsfest och förväntningarna var på topp. Maria Wallberg, som debuterade som talesperson, intervjuades av en ansenlig del av landets tidningar och internationell media som norska Aftenposten och kanadensisk och engelsk radio.

Själva invigningen lockade över 18 000 besökare, men Maria Wallberg hann knappt hem från kalaset innan Räddningstjänsten ringde. Två väktare och ett intelligent bevakningssystem med rörelsekamera som automatlarmar, räckte inte mot attentatet.

– Det var svårt att ta in, det blev en fruktansvärd antiklimax. Jag tänkte framför allt på alla de långväga besökare som skulle bli besvikna när de inte fick uppleva Gävlebocken på plats.

Kommunens nota för bygge, bevakning, fest, drift och marknadsföring landade på 2,3 miljoner kronor. Samtidigt hann evenemanget ”Julen börjar i Gävle” dra in hela 27 miljoner i turistomsättning innan bocken mötte sitt öde, enligt undersökningsföretaget Markör.

En god affär således som stärker varumärket, ger klirr i kassan och uppmärksamhet som andra kommuner bara kan drömma om. Det har fått fart på mer eller mindre seriösa konspirationsteorier. Som att det är de kommunanställda själva som tuttar på.  

Maria Wallberg skakar på huvudet och ser lite trött ut:

– De senaste två åren har polisen tagit två unga grabbar som definitivt inte har varit kommunaltjänstemän. Jag kan förstå att folk tror att vi vill att bocken ska brinna, men vi gör allt vi kan för att undvika det och i år har vi skärpt säkerheten ytterligare, säger hon utan att gå in på några detaljer.

Ingemar Ekström var en våghals som reflexmässigt antog alla utmaningar. Han kunde helt enkelt inte låta bli. När en kamrat påstod att Ekström inte vågade klättra upp i en flaggstång och snyta sig i flaggan, var han redan på väg upp.

Året är 1966 och den 22-årige Ingemar Ekström sköter däckverkstan vid Nynäsmacken på Södra Kungsgatan. Lagar punkteringar och byter däck. Efter jobbet smiter han, vännen Per Prim, som hjälper mamma i symaskinsbutiken, och resten av kompisgänget ofta in på restaurang Pigalle precis intill och delar på en dagens rätt.

En kväll i december skränar The Beatles och Jerry Lee Lewis från jukeboxen. Hela gänget är samlat och dividerar om jobbet, tjejer, Brynäs väg mot SM-guldet och om hur det kommer att gå för den gigantiska klumpeduns som stadens handlare just hade satt upp ett par hundra meter bort.

– Den kommer aldrig att överleva, säger någon.

– Någon borde sätta eld på den, säger någon annan.

Det är en lördag i slutet av oktober när julen 2017 kommer till Gävle. Först om en dryg månad är det dags för invigning, men den här dagen saknas varken bockar eller halm på Slottstorget.

”Bygga bock” heter evenemanget som kommunen och stans handlare har ordnat för de yngsta fansen. En flicka klappar med förbundna ögon till en dinglande pinjatabock och en pojke försöker kasta mjukisbockar i hinkar och lyckas nästan.

Förstaklassaren Frida Årdahl binder halmstjärnor. Precis som alla andra har hon en åsikt om bränderna:

– Det är så dumt. Jag blev jätteledsen förra året, då brann bocken så fort att jag inte ens hann se den, säger hon.

I ett tält kan besökarna hjälpa till att knåpa ihop några av de 12 000 knutar som behövs. Från en mycket hemlig plats – en lada någonstans i Sverige – har bockbyggarna tagit med sig den riktiga halmen och snören för att visa hur det går till att knyta halmmattor som ska klä den 13 meter höga besten.

– Vi håller vårt arbete så hemligt som möjligt. Vi är rädda att någon ska få reda på var vi håller till och tända på innan den ens har kommit på plats, säger Lennart Sundin, arbetsledare på kultur- och fritidsförvaltningen och bas för bockbygget med sex medarbetare till sin hjälp.

Ingen behöver tvivla på vad han tycker om den eldfängda traditionen:

– Det är rena vansinnet. Grabbarna ägnar flera månader åt att bygga och kommunen satsar stora pengar. Jag tror att bocken gör mer reklam för Gävle om den får stå. Människor kommer ju från hela världen och vill naturligtvis inte se ett förkolnat skelett, säger Lennart Sundin.

Antagligen var det första branden som satte tonen. Om bocken inte slukats av lågorna för 51 år sedan, hade varken resning eller eldning av en jättelik halmget blivit en specifik Gävletradition. På den punkten är flera av personerna i det här reportaget överens.

Varje år sedan dess utspelar sig samma drama. Kampen mellan väktare och pyromaner har formats till ett rituellt skådespel om uppgång, fall och pånyttfödelse i juletid.

Om bocken inte hotas förlorar återuppbyggandet och värnandet sin laddning. Försvaras den inte grundligt med kameror, impregnering och väktare mister attentaten sin kraft. Båda parter har sina roller att spela.

Så låt oss backa bandet för att se hur allting började. På nyårskvällen 1966 sitter våghalsige Ekström i glada vänners lag på restaurang Pigalle för att skåla in det nya året, medan kompisen Per Prim är 450 mil bort. Tillsammans med familjen har han rest till Kanarieöarna och tillbringar nyårsdagens morgon på playan. Med sig har de en transistorradio där de i en svensk nyhetssändning får höra att Gävlebocken har brunnit.

– Ekström, ropade jag rakt ut. Jag hade ingen aning vem som tänt på, men jag tänkte direkt på honom, berättar den nu 73-åriga Per Prim.

Men Gävlepolisens misstankar går i annan riktning. Tre anonyma tipsare har pekat ut Per Prim och väl tillbaka från solsemestern kliver två poliser in i symaskinsbutiken och tar honom till stationen. Först när mamman stängt butiken och hämtat passet för att styrka sonens alibi för nyårs­natten släpps Per Prim.

Tre veckor senare hittar polisen rätt gärningsman. Efter tolvslaget hade Ingemar Ekström lämnat Pigalle, styrt stegen norr ut på Södra Kungsgatan mot Slottstorget och satt cigarettändaren mot ena bakbenet.

”Gävle brandkår ryckte ut för att försöka rädda bocken, men elden hade redan fått fäste i halmen trots fukten. 20 kubikmeter halm, en kilometer trävirke och 1,5 kilometer bindegarn brann upp inför en stor skara nyårsfirare.” Så beskrev Gefle Dagblad det som hände sedan.

Ingemar Ekström återvände till vännerna på Pigalle. Återigen hade han bevisat att han inte var typen som fegade ur. Efter ett par veckor greps han av polisen, erkände och dömdes så småningom till sex månaders fängelse för grov skadegörelse.

Tolv år senare omkom den första bockbrännaren i trafikolycka på Norra Kungsgatan. Men minnet av Ekström, eller arvet om man så vill, lever vidare.

– På något sätt blev han en legend. Han hade säkert myst över traditionen han skapade, säger Per Prim. 

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Bock och straff

 • Genom åren har bocken brunnit vid flera tillfällen, men endast sju gånger har man fått fast gärningsmannen.
 • Ett vanligt straff genom åren har varit fängelse i 1–6 månader och/eller skadestånd.
 • De flesta gärningsmän har varit från trakten, men 2001 greps en 51-årig amerikansk konstnär, som försvarade sig med att han hört att bockbränning var en lokal tradition.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb