×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Bli lycklig tänk negativt

2017-11-28

Tidningen Vision nr 8 2017. Tänk positivt och var glad så löser sig allt. Det rådet har vi väl alla fått både en och två gånger. Men nu börjar pessimismen få en renässans. Studier visar att negativt tänkande till och med kan motverka utbrändhet.

Det började 1952. Då kom The power of positive thinking ut i USA. Den första storsäljande självhjälpsboken på temat: har du bara en positiv attityd så kommer du att lyckas. Sedan dess har massor av litteratur med samma budskap påverkat människor, företag, organisationer och hela samhällen.

Men sedan en tid tillbaka har det negativa tänkandet fått ett uppsving. Ida Hallgren, psykolog och doktorand i praktisk filosofi, som bland annat lett kurser i negativt tänkande, tycker att pessimismen får alldeles för lite utrymme i samhället och arbetslivet.

– Folk har glömt hur man tänker om saker som känns lite negativa. Inte minst alla chefer som har gått på positiva kurser och under åratal lärt sig att boosta alla egon.

Vad får det för konsekvenser?

– Vi utgår från att det ska vara glatt och friktionsfritt hela tiden. Som chef kanske man känner sig misslyckad om det dyker upp problem i stället för att inse att det faktiskt är så verkligheten ser ut.

Är det bara negativt att tänka positivt?

– Nej, men det är en extrem övervikt åt det positiva. Experiment visar att om man förstärker normen att man ska ha en ”lyckokultur” börjar folk grubbla mer och må sämre. Att vi skulle kunna välja att ha positiva känslor hela tiden och att allt annat är fel är destruktivt och kommer att misslyckas.

Jobbar man på en arbetsplats där det negativa trycks undan blir verkligheten svårare att hantera än den egentligen behöver vara, menar Ida Hallgren.

– Det finns till och med studier som visar att om det finns utrymme på jobbet att prata om meningen med livet så kan det förebygga utbrändhet.

Börjar det ljusna för pessimisterna nu?

– Ja, jag har mött många kursdeltagare som varit på glassiga konferenser där man vill bygga en positiv fasad fastän alla vet att man borde vara på jobbet och ta tag i verkliga problem.

Komikern Ronny Eriksson har kallat sig pessimistkonsult i många år och använder utryck som ”Det är aldrig för sent att ge upp” och ”Man ska inte glädja sig i onödan”. Han välkomnar den pessimistiska trenden. Inte minst med tanke på unga.

– Jag var på en ungdomsmässa och blev så glad att jag inte är ung längre. Det stod folk i varenda monter och talade om att man kan bli precis vad man vill. Då kan det vara tungt att nyktra till och inse att det inte är så. Det är så många som är deprimerade idag och det kan nog bero på det. Man är på Facebook där alla är perfekta och lyckliga och så lyckas man inte leva upp till det.

Du har skojat om pessimism i många år. Ligger det något allvar bakom?

– Det är nog nyttigt att vara skeptisk, de är så många som vill sälja på oss grejer både när det gäller tankesätt och prylar. Finns det problem så måste de ju lösas, man kan inte bara låtsas om att de inte finns.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Andra som slår ett slag för kritiskt tänkande

BARBARA EHRENREICH
Amerikansk författare som skrivitn Gilla läget: hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. När läkaren sa åt henne att se sin cancersjukdom som en gåva fick hon nog. Hon anser att frånvaron av kritiskt tänkande lurat den amerikanska befolkningen i grunden.

SVEND BRINKMANN
Dansk psykologiprofessor som skrivit boken Stå fast-vägra vår tids utvecklingstvång. Han anser att vi ska ha rötter i stället för fötter och stå fast i stället för att rusa allt snabbare i det accelererande samhället. Rådet för att motverka stress är att ta på sig nej-hatten och fokusera på det negativa i livet.

JAN BYLUND & MATTIAS LUNDBERG
En komiker och en psykolog som turnerat med föreställningen Den lyckliga pessimisten. De driver med ”Optimistmaffian” som reser land och rike runt och hävdar att man blir lycklig bara man ”tror på sig själv”, ”lever i nuet” och ”tänker positivt”. De har också skrivit en bok med samma namn.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb