×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Lisa Pettersson har funderat på att själv bli politiker, men just nu är hon nöjd att stå lite i bakgrunden. Foto: Jonas Bilberg.

  Lisa Pettersson har funderat på att själv bli politiker, men just nu är hon nöjd att stå lite i bakgrunden. Foto: Jonas Bilberg.

 • Ena stunden är det en projektor som ska fixas, i nästa skriver Lisa Pettersson underlag till tal, beslut och debattartiklar.
Foto: Jonas Bilberg

  Ena stunden är det en projektor som ska fixas, i nästa skriver Lisa Pettersson underlag till tal, beslut och debattartiklar. Foto: Jonas Bilberg

 • Ett dåligt val för Socialdemokraterna så kan det vara tack och hej för Lisa Pettersson. Men den otrygga anställningen är inget som oroar henne. Foto: Jonas Bilberg

  Ett dåligt val för Socialdemokraterna så kan det vara tack och hej för Lisa Pettersson. Men den otrygga anställningen är inget som oroar henne. Foto: Jonas Bilberg

Verkar utan att synas

2017-04-11

Tidningen Vision nr 3 2017. En korsning mellan tjänsteman och politiker som ska behärska allt från kaffehämtning till kvalificerade politiska bedömningar. Så ser jobbet som politisk ­sekreterare i Västerås stad ut för Lisa Pettersson.

Om en dryg timme är det förmöte inför eftermiddagens kommunstyrelsesammanträde. Representanter från den politiska majoriteten (S+C+MP+KD) ska gå igenom dagordningen och försöka hitta en gemensam linje.

– Om en halvtimme måste jag skriva ut ett förslag till nämndinitiativ, men det är gott om tid, försäkrar Lisa Pettersson, utan att se det minsta stressad ut.

Hon är politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Västerås stad och servar fyra kommunalråd, 16 nämndordför­anden och hela partiets fullmäktigegrupp. Mesta tiden ägnar hon åt
Anders Teljebäck och de tre andra ­socialdemokratiska kommunalråden.

I arbetsbeskrivningen står att hon ska vara ”politikerna behjälplig”. Vad det betyder i praktiken är lite svårt att förklara, konstaterar Lisa Pettersson:

– Jag gör så himla mycket olika. Allt ifrån att hämta kaffe och förbereda möten till att skriva utkast till debattartiklar och interpellationer och underlag till tal och beslut. Det är högt och lågt om vartannat och otroligt roligt att jobba med sånt som påverkar människors vardag.

Som ung hade hon inga tankar på en politisk karriär trots ett stort engagemang för samhälls- och miljöfrågor. Mamma och pappa var visserligen engagerade, men det var dansen och dykningen som var Lisa Petterssons stora intressen.

Som 19-åring var hon på en mässa och fick syn på en kampanjtröja från Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, som väckte hennes habegär. Hon frågade om hon fick köpa den och fick svaret att hon kunde få tröjan – om hon kampanjarbetade över helgen.

– Det var typ det roligaste jag hade gjort. Det kom förbi en grupp från Kommunistisk ungdom som tyckte att vi socialdemokrater var klassförrädare. Jag minns att jag tog diskussionen och att ombudsmännen blev imponerade av mitt sätt att argumentera.

Så Lisa Pettersson fortsatte på den vägen. Hon blev hon SSU-ombudsman i Stockholms län, var med och återuppbyggde SSU i Västmanland och blev ansvarig tjänsteman för Socialdemokraternas valorganisation i Södertälje.

Drivkraften var framför allt jämställdhetsfrågor och tron på ett samhällsbygge med plats för alla. Efter valet 2010 sökte och fick hon jobbet som politisk sekreterare i Västerås stad.

– Första uppgiften var att skriva en debattartikel till VLT som skulle slå an tonen för det nya samarbetet mellan koalitionspartierna. Det var väldigt roligt, men ovant att formulera sig åt andra. Man måste lära sig att vara extremt prestigelös, det är ju faktiskt inte min text. Mitt jobb är att hitta avsändarens ord, språk och tonalitet.

I dag skriver Lisa Pettersson främst för kommunalrådet Anders Teljebäck. Hon har lyssnat noga på honom i fullmäktige för att lära känna hans favorit­uttryck och debattstil.

– Anders vill ofta ha en resonerande ton. Om jag tar i för mycket eller är för kategorisk ber han mig ofta ta det lite lugnt. Som ordförande i kommunstyrelsen representerar han hela majoriteten och ibland hela Västerås, då måste han vara öppen och inkluderande.

Får du inte lust att själv bli politiker?

– Inte just nu i alla fall. Jag trivs med att verka utan att synas och att vara den som kommunalråden kommer till med sina frågor. 

I senaste valet fick Socialdemokraterna 22 mandat i Västerås, vilket gav partiet rätt till två politiska sekreterare. Men anställningstryggheten är starkt beskuren. Som politisk sekreterare sitter du säkert endast fram till mandatperiodens slut, men det är ingenting som oroar Lisa Pettersson.

– Nej, det är en av förutsättningarna. Om det skulle gå katastrofalt dåligt i nästa val och vi skulle tappa 13 mandat finns det inte längre pengar till en heltidsanställning. Allt kan hända, men sannolikheten är låg, säger hon.

– Oj, om 20 minuter börjar förmötet. Lisa Pettersson ursäktar sig och sätter sig vid datorn och skriver utkastet till nämndinitiativ. Det har varit stökigt i några av kommundelarna i utkanten av staden, nu vill den politiska majoriteten öka den kommunala närvaron i hela Västerås genom att flytta ut kommunal verksamhet.

I kommunstyrelsens sammanträdesrum är stämningen avslappnad. Representanter från koalitionspartierna har tagit plats kring det ovala bordet, någon med en lunchtallrik framför sig, en annan med sin dotter som är fullt upptagen med sin ritbok.

Lisa Pettersson sitter bredvid Anders Teljebäck när dagordningen för det kommande kommunstyrelsemötet gås igenom: beslut om att Västerås ska bli en fristad för författare och beslut om riktlinjer för bostadsförsörjning 2018–2021. Inga konstigheter så långt. 

Nämndinitiativet får tummen upp från alla kring bordet, men borde man inte också uppmuntra näringslivet och det civila samhället att öka sin närvaro ute i kommundelarna? En mening läggs till yrkandet och Lisa Pettersson rusar ut och kommer tillbaka med en ny version som alla gruppledare skriver under.

På 35 minuter är förmötet avklarat. Snart är det dags för hela kommunstyrelsen att träffas, men Lisa Pettersson har andra uppgifter denna eftermiddag.

Hon ska förbereda ett kvällsmöte med koalitionspartierna och göra ett upplägg för en studiecirkel för dem som ska kandidera för Socialdemokraterna i valet 2018.

– Jag hade tänkt läsa förslaget till ny kommunallag också, men det är på 600 sidor. Det hinner jag inte i dag. 

 

 

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fyra år i stöten

 • En politisk sekreterare är en politiskt tillsatt tjänsteman som är bollplank och rådgivare åt en eller flera politiker.
 • Enligt kommunallagen har politiska sekreterare i kommuner och landsting särskilda undantag i anställningsvillkoren som gör att anställningen är knuten till politiska mandat och begränsad till mandatperioder.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb