×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

 • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • illustration: Maria Raymondsdotter

  illustration: Maria Raymondsdotter

Låt inte kraven ta över

2017-04-11

Tidningen Vision nr 3 2017. Är du en duktig flicka? Som vill prestera såväl hemma, som på jobbet och på fritiden? Inga problem så länge du är mår bra och sover ordentligt. Men hänger din självkänsla på prestationer? Då är det dags att se upp!

Varför drabbas så många kvinnor mitt i livet av utmattningssyndrom? Det är en fråga som stressforskaren Aleksander Perski försöker att svara på. Redan 2008 skrev han boken Duktighetsfällan – en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor, som nyligen har kommit ut i reviderad form.

– Då trodde vi att måttet var rågat, men nu, snart tio år senare ser vi att sjukskrivningarna i psykiatriska diagnoser i stället har ökat. Värst drabbade är kvinnor, 30 till 49 år, i offentlig sektor.

En orsak enligt ­Aleksander Perski, är att deras arbete ofta har väldigt specifika krav.

– Gör de inte sitt jobb, blir en elev, brukare eller patient omedelbart lidande. I en politisk styrd organisation, som innebär ständig förändring, är det dessutom extra viktigt med bra chefer.

Gemensamt för dem som hamnar i duktighetsfällan är en knagglig självkänsla som gör dem extra sårbara. För att öka sitt egenvärde satsar de antingen på prestationer – att vara duktig, kompetent och framgångsrik, eller på relationer – att vara till lags, omtyckt och accepterad.

Två strategier som lätt leder in i en ond cirkel.

– Det är inte farligt i sig att vara högpresterande, understryker Aleksander Perski. Faran uppkommer när man kör på trots att man hamnar i destruktiva situationer och samtidigt ignorerar kroppens behov av återhämtning och vila.

De första tecknen på utmattningssyndrom är att man får svårt att sova och därmed är ständigt trött.

Det drar i sin tur med sig en rad hälsoproblem som ångest, nedstämdhet och värk. Upptäcker man flera stressrelaterade symtom är det hög tid att sätta stopp menar Aleksander Perski.

– Ofta behövs det professionell hjälp för att stärka sin självkänsla och ändra sitt beteende, annars kommer samma mönster att upprepas. Då går det inte att vila sig frisk. Men exempelvis KBT, har visat sig fungera bra.

Apropå den debatt som Birgitta Olssons bok Duktiga flickors revansch har lett till, säger han att det inte är fler duktiga flickor vi behöver, utan snarare fler egensinniga kvinnor som går sin egen väg.

– Som Birgitta Olsson själv exempelvis. Men det beror naturligtvis på vad man lägger i begreppet duktig. Skulle vi exempelvis använda det för att beskriva en man? Nja, då säger vi snarare kompetent. Vad betyder det?

Ett stort problem som Aleksander Perski pekar på är att duktighetsnormen går allt lägre ned i åldrarna. Som förälder vill man gärna stärka barnen för att möta samhällets krav, men ibland kan det också bli fel.

– Uppmuntran som ”Du kan allt du vill” kan leda till en känsla av misslyckande. I stället är det bättre att vara mer adekvat. Att säga att det är bra med mycket vilja och att jobba hårt, men att det inte räcker. Ofta behövs talang, tur och rätt personlighet också. Alla människor är lika värda, men alla kan inte göra samma saker.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Så undviker du duktighetsfällan

 • Passa dig för prestationseufori. Stresshormoner och endorfiner som utsöndras vid hög aktivitet gör oss relativt okänsliga för smärta och trötthet. I längden riskerar vi att krascha.
 • Ta varningstecken på allvar. Sömnproblem, olust för sex, trötthet, ångest, nedstämdhet, diffusa krämpor, glömska och koncentrationssvårighet är alla varningsklockor.
 • Ta time out. Backa ur så gott du kan, sov ut, vila, rör på dig och träffa vänner. Ofta behövs det någon månad för att fylla på. Även om det innebär ett stort inkomstbortfall kan det vara värt det. En allvarlig kollaps kräver ett par år för att återhämta sig.
 • Skaffa professionell hjälp. Skaffa hjälp om det behövs kring sömn, avslappning, nedstämdhet och andra besvär som uppkommer.
 • Ta sjukskrivning på allvar. Har du varit sjukskriven för liknande symtom är risken stor att hamna där igen om du inte gör några större förändringar.
 • Känns fysisk sjukdom som en befrielse? Då har du redan gått för långt i duktighetskampen. Använd tiden när du är utslagen till att finna vägar ut ur din situation.

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb