×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Colourbox

    Foto: Colourbox

Många offrar lunchen

2016-09-26

Tidningen Vision nr 6 2016. Var tredje anställd, 35 procent, har så mycket att göra att de inte hinner med jobbet under ordinarie arbetstid.

Minst en gång i veckan skippar de lunchen, arbetar över eller tar med jobb hem, visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Vanligast är det bland chefer, där 65 procent jobbar extra varje vecka. Även bland lärare, specialister i sjukvården, ekonomer och personaltjänstemän är det hälften eller fler som regelbundet jobbar vidare i stället för att äta lunch i lugn och ro.

– När det gäller chefer tror jag att det ofta handlar om tidspress på grund av att de har för många medarbetare och för lågt administrativt stöd. Och det är väldigt vanligt att man använder lunchrasten till resor mellan olika uppdrag, säger Carola Löfstrand, Visions ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Hon konstaterar att det överlag torde vara vanligare bland anställda som jobbar mot deadlines och samtidigt är underbemannade. Men att det också kan handla om kulturen på en arbetsplats.

– Om du sitter i ett kontorslandskap och ser andra jobba kan det skapas en normförskjutning, att allt fler tycker det är okej att offra lunchen vid tidsnöd. I synnerhet om chefen inte är tydlig.

Men kan det inte vara bra att jobba undan lite på lunchen?

– Det handlar mer om stress än att öka effektiviteten. För forskning visar att du får minst lika mycket gjort, om inte mer, när du tar rast under dagen. Och framför allt fattar du bättre beslut om hjärnan får vila, säger Carola Löfstrand.

Hallå där Åsa Juhlén, IT-tekniker i Ljusdals kommun. Brukar du jobba på lunchen?

– Jag har svårt för att sätta av en hel timme. Oftast blir det en halvtimme eller så tar jag med mig lunchen till datorn.

Är det du som vill ha det så?

– Ja, självvalt elände. Visst har jag mycket att göra, men ingen tvingar mig att arbeta på lunchen. Sedan är det lättare att jobba på lunchen när de andra inte är på sina platser.

Fredrik Ask, enhetschef daglig verksamhet, Marks kommun.

– Nej, och jag stänger av telefonen under lunchen.

Och din personal, får de äta i lugn och ro?

– På de enheter där jag är chef har man avtal om måltidsuppehåll i stället för lunchrast. Det är vansinnigt. Nu har vi lyft frågan fackligt för att få till en ändring. 

Marie-­Louise Andersson, informatör på Humana i Örebro.

– Någon enstaka gång i månaden. Jag har förmånen att planera min egen arbetstid och försöker undvika det.

Varför är lunchrasten viktig?

– Återhämtning är viktigt. Och det är naivt att tro att man kan vara 100 procent effektiv om man jobbar oavbrutet hela dagen.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb