×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Maria Alzén Kristiansson har varit med om otäcka situationer på HVB-hemmet där hon arbetar. Foto: Anders Andersson

  Maria Alzén Kristiansson har varit med om otäcka situationer på HVB-hemmet där hon arbetar. Foto: Anders Andersson

Kräver stopp för livsfarligt ensamarbete

2016-02-22

Tidningen Vision nr 2 2016. Den tragiska händelsen när en anställd dödades på jobbet har aktualiserat frågan om arbetsmiljön på HVB-hem. Vision kräver stopp för ensamarbete.

4 av 10 har fått mer otrygg arbetsmiljö

Hur påverkas ditt arbete av det ökande antalet flyktingar? I en undersökning Vision gjorde i november uppger 71 procent av de anställda på hem för flyktingbarn att arbets­belastningen ökat. 38 procent svarar att arbetsmiljön har blivit mer otrygg, och 33 procent att de upplever mer psykiska påfrestningar.

Flyktingsströmmen har satt hård press på personalen på HVB-hemmen. I fjol femdubblades antalet ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige, och under vissa perioder har det öppnats 50 nya boenden i veckan.

Dödsfallet i januari på ett HVB-hem i Mölndal, när en anställd höggs ihjäl av en tonåring, har satt extra fokus på säkerheten. Men läget har varit ansträngt länge: för över ett år sedan varnade Vision för brister i arbetsmiljön efter en undersökning som visade att två av tre anställda på HVB-hem arbetade ensamma och att lika stor andel utsatts för hot eller våld. Låg bemanning och överbeläggning skapar otrygga arbetsmiljöer, konstaterar nu Vision och har i möte med regeringens Åsa Regnér krävt att bemanningen stärks och att ensamarbete stoppas.

Maria Alzén Kristiansson, socialvägledare på Vinbygården, ett HVB-hem för flyktingbarn i Falkenberg, instämmer i kravet.

– Absolut. Både för vår och de ungas skull. Ingen tycker det är bra med ensamarbete.

Vinbygården har två avdelningar med sju ordinarie anställda på varje. På nätterna är det ensamarbete, sovande jour, som gäller. Maria Alzén Kristiansson har själv varit med om hotfulla situationer.

– Det var på kvällen, en person var väldigt aggressiv och utagerande. Då stannade min kollega kvar på natten, men det var obehagligt, så illa att jag inte klarade att jobba nästa gång jag skulle ha sovande jour. 

Efter att ha kallat in facket fick personalen tillfälligt igenom kravet på vaknatt, dubbelbemanning på nätterna. Men nu är det åter ensamarbete.

– Just nu är det ganska lugnt. Men med unga som mår dåligt händer det saker hela tiden; någon skär sig, en annan häller i sig en flaska tvål. Man vet aldrig vad som kan inträffa.

Vad tycker du är viktigast när det gäller er arbetsmiljö?

– Tryggheten. Och att minska arbetsbelastningen. Vi har stor överbeläggning, 19 unga på varje avdelning i stället för 12 som det var tänkt. Och det kommer väldigt många nya ungdomar hela tiden, samtidigt som andra flyttar ut. En period kom det tre–fyra nya i veckan.

Hur påverkar det jobbet?

– Mycket läggs på oss när det gäller att förklara och försvara varför någon ska flytta. Och det är mycket akuta saker som måste ordnas när det kommer nya, tandläkarbesök, skola och annat. Jag trodde det skulle lugna ner sig, men det tar aldrig slut. Man kan inte pusta ut.

Förutom bemanning pekar Vision också på behovet av yrkesutbildad personal, bra introduktion för nyanställda och att tillsynen av hemmen ökar.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb