×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Erik Reidmar, socionomstudent, och Elisabeth Mobäck Östergren, erfaren socionom, är båda engagerade i den ideella organisationen SER som ger personer i ekonomiska svåra situationer råd och vägledning. Foto: Rickad Kilström

  Erik Reidmar, socionomstudent, och Elisabeth Mobäck Östergren, erfaren socionom, är båda engagerade i den ideella organisationen SER som ger personer i ekonomiska svåra situationer råd och vägledning. Foto: Rickad Kilström

 • En gång i veckan finns representanter från SER på plats på ett kafé i Rågsved, Stockholm, för att erbjuda kostnadsfri rådgivning. På nedre bilden från vänster: Erik Reidemar, Elisabeth Mobäck Östergren, Pia Redlund, Pia Kjellbom och Anna Kuznetsova.
Foto: Rickard Kilström

  En gång i veckan finns representanter från SER på plats på ett kafé i Rågsved, Stockholm, för att erbjuda kostnadsfri rådgivning. På nedre bilden från vänster: Erik Reidemar, Elisabeth Mobäck Östergren, Pia Redlund, Pia Kjellbom och Anna Kuznetsova. Foto: Rickard Kilström

 • I Rågsved finns representanter från SER på plats på ett kafé. Foto: Rickard Kilström

  I Rågsved finns representanter från SER på plats på ett kafé. Foto: Rickard Kilström

När inte skyddsnätet räcker

2016-12-02

Tidningen Vision nr 8 2016. De senaste tio åren har samhällets yttersta skyddsnät urholkats. Den som inte själv kan ta tillvara på sina rättigheter riskerar att bli utan hjälp. Det menar den ideella ­organisationen SER som erbjuder kostnadsfri socialjuridisk rådgivning.

Den som fått avslag på en bidragsansökan hos en myndighet har rätt att överklaga. Men inte rätt  till ett oberoende ombud. Den som inte har råd att köpa sig juridisk expertis får klara sig själv.

– I andra rättssammanhang har vi ett tvåpartssystem, med rätt till stöd för de olika parterna, till exempel i straffrättsliga fall och vid tvångsomhändertaganden. Men inte när det gäller bistånd enligt socialtjänstlagen. Det är ett systemfel, säger Pia Redlund, socionom och en av grundarna till SER, Social och Ekonomisk Rådgivning.

Det är torsdag eftermiddag och Pia Redlund är på plats på kaféet i Nya Rågsveds Folkets hus, där SER:s rådgivning snart ska börja. Bortsett från en liten SER-pin på tröjan är det svårt att skilja henne från de andra gästerna.

Under närmare 30 år arbetade Pia Redlund inom den ideella sektorn och med tiden märkte hon att allt fler personer kom och bad om pengar, eftersom de blivit nekade försörjningsstöd.

– Jag hjälpte vissa av dem att överklaga och fick rätt i nästan alla fall. Då blev det uppenbart för mig att välfärdssystemet inte ger alla samma chans. Personer som lever i ekonomiskt svåra situationer behöver någon som strider för deras rättigheter, berättar Pia Redlund.

I samband med detta mötte hon Pia Kjellbom, filosofie doktor i socialt arbete och lektor på Stockholms universitet. Hon hade noterat juridikstudenter som ställer sina kunskaper till förfogande till behövande och funderat över ett sätt för socionomstudenter att göra samma sak. Tillsammans bestämde de sig för att starta SER.

Klockan är snart tre och det lilla torget i Rågsveds centrum i Stockholm börjar fyllas med folk.

En medelålders man med en shoppingväska på hjul går sakta över det cirkelformade torget i riktning mot Nya Rågsveds Folkets hus. Där tar han hissen en trappa upp, till kaféet.

Han går fram till det runda bordet där Pia Redlund, Pia Kjellbom och tre andra rådgivare från SER sitter. Mannen byter några ord med dem och slår sig sedan ner vid ett lite mindre bord i sällskap av två av rådgivarna. Ur sin shoppingvagn plockar mannen upp en bunt papper och sprider ut dem bland kaffekopparna.

– Det här är en bra plats för oss att bedriva rådgivning på eftersom vi slipper myndighetsansiktet. Nya Rågsveds Folkets hus är föreningsägt och de låter oss vara här gratis, vilket är nödvändigt eftersom vi är en organisation utan pengar, säger Pia Redlund.

Att rådgivningen sker öppet bland andra kafégäster fungerar för det mesta bra.

– Om det skulle behövas finns det ett rum här bakom som vi kan låna.

Just i dag är de fem, men vanligtvis har SER fyra rådgivare på plats varje torsdag, två erfarna socionomer och två socionomstudenter. Parvis tar de hand om de rådsökande.

– Det är väldigt olika hur många som kommer och vad de vill ha råd om. Men ofta handlar det om bidragsavslag, till exempel försörjningsstöd, bostadsbidrag eller färdtjänst. Det vi gör är först och främst att förklara beslutet för dem och göra en bedömning om det är värt att överklaga eller inte och varför i så fall, berättar Elisabeth Mobäck Östergren.

Hon jobbar till vardags som socionom på socialjouren på Södertörn och har engagerat sig i SER sedan verksamheten drog igång för ungefär ett och ett halvår sedan.

– Att jobba inom socialtjänsten innebär ju att man måste förhålla sig till de ramar och riktlinjer som politikerna har beslutat om. Här kan jag ge råd och stöd på friare grunder. Om det kommer hit en person som inte kan betala hyran för att hen fått avslag på ansökan om försörjningsstöd så kan jag säga: ring värden och förklara läget. Kanske kan du få uppskov? säger Elisabeth Mobäck Östergren.

SER är en helt fristående organisation utan koppling till någon myndighet, vilket gör det lättare att nå personer som stått utanför samhället en längre tid.

– Steget att komma till oss är inte lika långt, säger Elisabeth Mobäck Östergren.

Varken hon eller någon av de andra rådgivarna ser någon motsättning i att jobba inom socialtjänsten och samtidigt engagera sig i SER.

– Jag brukar jämföra det med läkarna som för några år sedan ställde upp ideellt för papperslösa. På dagarna jobbade de för landstinget som inte fick ge papperslösa subventionerad vård, men på kvällar och helger ordnade de mottagning på en annan plats för dem. Sedan kom ju lagen om vård till alla, säger Pia Redlund.

SER har 12 aktiva medlemmar och kravet är att de ska vara på plats en gång i månaden.

– Det är lagom för att det ska bli hållbart i längden att engagera sig ideellt, säger Pia Redlund.

Just nu har hon en lång lista på studenter som vill engagera sig, men det är svårare att locka erfarna socionomer.

– Jag trodde att vi skulle kunna locka pensionerade socionomer, men så har det inte varit. Än i alla fall, säger Pia Redlund.

Organisationens ambition att starta rådgivning på fler platser i Stockholmstrakten så fort det finns tillräckligt många rådgivare.

– Ryktet om vilka vi är och vad vi gör verkar ha spridits, framförallt tror jag att det är andra ideella organisationer som hänvisat till oss. I början var det mest folk från Rågsved som kom hit, men nu reser folk hit från hela Stockholm, berättar Pia Redlund.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

SER

 • Partipolitiskt och religiöst obunden organisation.
 • Verkar för att människor som lever i ekonomiskt svåra livssituationer ska få tillgång till sina grundläggande sociala och ekonomiska rättigheter.
 • Ger kostnadsfri, personlig rådgivning varje torsdag klockan 15–17 i Nya Rågsveds folkets hus i Rågsved, Stockholm.
 • Alla rådgivare jobbar gratis.
 • Rådgivarna har tystnadsplikt och de rådsökande får vara anonyma om de vill.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb