×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Lena Pareto.

    Lena Pareto.

Ljudbubblor ska ge ro

2016-12-01

Tidningen Vision nr 8 2016. Förr i tiden var det bullrande fläktsystem och kontorsmaskiner som störde. I dag är det tystare i kontorslandskapen, men likväl förekommer ljud som kan påverka koncentrationen. En ny uppfinning filtrerar bort prat i kontorslandskap.

– Kontinuerligt ljud har vi ganska lätt att koppla bort. Det är när något sticker ut ur ljudbilden som vi reagerar. Det huvudsakliga störningsmomentet är kollegers prat, säger Lena Pareto, docent i informatik vid Högskolan i Väst.

Tillsammans med ljuddesignern Martin Ljungdahl Eriksson har hon tagit fram och testat en ljudbubbla, som ska göra det möjligt att jobba ostört utan att avskärmas helt. Bubblorna består av två högtalare som i prototypen fästs på en kontorsstol och placerats cirka en decimeter från öronen. Från högtalarna strömmar en konstant ljudmatta som gör att till exempel inte talat språk hörs.

– Ljudet måste vara så subtilt att det inte drar till sig uppmärksamhet. Vi har använt ljud från kontoret, manipulerat frekvens och rytm och gjort det mer melodiskt, säger Lena Pareto.

När ljudbubblorna testades på ett aktivitetsbaserat kontor blev resultatet positivt. 75 procent tyckte att det var bättre att jobba i ljudbubblan än på ordinarie arbetsplatsen.

Hur går ni vidare?

– En prototyp kommer antagligen att bli klar att visas på en möbelmässa i början av nästa år. Får vi mer forskningspengar kommer vi att jobba vidare med ljuddesignen.

Hur då?

– Nu förändras ljudet dynamiskt efter ljudmiljön i omgivningen, tätare när det är stökigt runt omkring, mer öppet och genomsläppligt när det är tystare. Men med hjälp av pulsmätare och sensorer skulle det också kunna anpassas efter individens fysiologiska och emotionella tillstånd, säger Lena Pareto.

Störs du av ljud på kontoret?

Fredrik Hellberg, samordnare på Gavlegårdars kundcentrum.
– Vi jobbar i aktivitetskontor och vi sitter i par eller grupper med fyra personer. Det är ungefär 1,5 meter till personen bakom mig. Men personligen störs jag inte alls.
Vad gör den som behöver tystare arbetsklimat?
– Dels finns enskilda rum att gå till om man behöver vila öronen, dels har vi en sektion på kontoret där man inte pratar i telefon och arbetar tystare.

Kristina Edoff, mätningsingenjör i Nacka kommun.
– När jag inte arbetar utomhus sitter jag i ett flexkontor där det är mycket prat. Det är svårt att inte dras in i samtalen, och dagen blir ofta sönderhackad.
Vad gör du åt det?
– Man får försöka stänga av omvärlden, vilket är lättare sagt än gjort. Flera som jobbar här har skaffat brusreducerande hörlurar som tar bort ljud i omgivningen. Men de är dyra, kostar cirka 2 400 kronor. Jag skulle önska att det fanns en bra modell till en rimlig kostnad.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb