×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Hälsoutvecklaren Gunilla Edlund mådde först illa av gåbanden, men har nu vant kroppen och tycker att de fungerar bra. Foto: Jonas Forsberg.

    Hälsoutvecklaren Gunilla Edlund mådde först illa av gåbanden, men har nu vant kroppen och tycker att de fungerar bra. Foto: Jonas Forsberg.

Gåband fick fart på personalen

2016-12-01

Tidningen Vision nr 8 2016. Ett allt mer stillasittande arbetsliv är ett hot mot folkhälsan. För att vända ­utvecklingen får anställda i Örnsköldsviks kommun pröva att använda gåband och sitta på pilatesbollar. Något som lett till att personalen rör sig mer.

Problemet: Ett mer och mer stillastittande jobb

Samhällsutvecklingen och den tekniska utvecklingen gör att vi sitter stilla allt mer, både på jobbet och på fritiden. Man räknar till exempel med att 70 procent av den arbetande befolkningen har en dator som sitt viktigaste arbetsredskap.

– Det här kan leda till att risken för hjärtkärlsjukdomar och typ 2 diabetes ökar, säger Viktoria Wahlström, doktorand på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Örnsköldsviks kommun är inget undantag. Här, liksom på många andra arbetsplatser, sitter medarbetarna framför en dator under större delen av arbetsdagen.

 I samband med att Örnsköldsviks kommun gjorde en omflyttning av lokalerna och delvis införde ett aktivitetsbaserat arbetssätt tog man chansen att delta i ett forskningsprojekt, vars syfte var att bygga in mer rörelse i de anställdas arbetsvardag och att utvärdera hur det fungerar att jobba aktivitetsbaserat.

Ett antal forskare från Umeå universitet kommer att följa en grupp som jobbar i en aktivitetsbaserad kontosmiljö och en grupp som sitter i egna rum, så kallade cellkontor.

Så gjorde vi: Skaffade gåband och pilatesbollar

Det aktivitetsbaserade kontoret, som ligger i det ombyggda stadshuset Kronan i Örnsköldsvik, har utrustats med 16 gåband. Tanken är att dessa ska vara ett komplement till övrig fysisk aktivitet. Hälsoutvecklaren Gunilla Edman använder gåbanden, men till en början var det inte så lätt.

– Jag upplevde att det var svårt i början, eftersom jag mådde illa av att gå på bandet. Men jag bestämde mig för att inte ge mig och prövade igen. Och nu går det jättebra! Det är helt enkelt en vanesak, säger hon.

Det finns också tillgång till pilates­bollar som man kan sitta på i stället
för stolar och pilatespallar som tränar rygg- och magmusklerna.

De anställda har också bjudits in till föreläsningar och informationskampanjer om hälsoriskerna med för mycket stillasittande och vinsterna med att röra på sig.

Dessutom har cirka 80 personer utrustats med mätinstrument som registrerar hur de rör sig. Utöver det har alla utrustats med höj- och sänkbara skrivbord och fler ståbord har placerats ut där man fikar. Dessutom har ett paus­datorprogram med stretchövningar gjorts
mer lättillgängligt.

Så blev det: Fler står upp och rör sig mer under arbetsdagen

Det forskarna hittills kunnat se är att 40 procent av medarbetarna numera står och jobbar varje dag. Det är också vanligt att man står upp när man fikar med arbetskamraterna.

Gåbanden används en hel del, men av ett ganska litet antal personer. De finns både i mindre rum som är tänkta för enskilt arbete och i ute kontorslandskapen.

– Det jag kan se är att gåbanden som placerats på öppna ytor är mer populära, säger Gunilla Edman.

Forskningsprojektet är långt ifrån avslutat, enligt planen ska det pågå i två år till. Om det skulle visa sig att de olika åtgärderna får effekt för hälsan hos de anställda skulle det i förlängningen kunna få stor betydelse för folkhälsan över hela landet.

– Vi vet att kontorsarbetare sitter stora delar av sin arbetsdag och i dag måste man många gånger göra ett aktivt val om man inte vill sitta. Jag hoppas att vi kan bidra med kunskap om hur man praktisk kan göra för att minska stillasittandet och förbättra hälsan, säger Viktoria Wahlström.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Så får du in mer rörelse i vardagen

Ha stående och/eller gående möten.
Ställ in ett ståbord i fika­rummet. Pröva att stå och fika!
Stå upp och jobba en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen (om du har ett höj- och sänkbart skrivbord).
Pröva att sitta på en pilatesboll och jobba, det är bra för mag- och ryggmusklerna!

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb