×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Villkoren för beredskap måste ändras, anser Thobias Backelin, IT-tekniker på ­centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Johan Eklund

  Villkoren för beredskap måste ändras, anser Thobias Backelin, IT-tekniker på ­centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Johan Eklund

Tvingas kompa ut

2015-12-02

Tidningen Vision nr 8 2015. Varannan missnöjd med villkor för beredskap. "Vi bestraffas för att vi har beredskap. Det måste ändras", säger Thobias Backelin, IT-­tekniker på centralsjukhuset i Karlstad.

För drygt ett år sedan tecknades ett nytt kollektivavtal om villkoren vid beredskapstjänstgöring för anställda i kommuner och landsting. Bland annat ändrades ersättningen: i stället för en fast timpeng är betalningen nu  en procentsats av lönen, och de allra flesta har därmed fått bättre betalt.

Däremot regleras inte vem som ska betala för den lagstadgade veckovila som infaller på en vardag efter helgberedskap. I regel räknas det som ledig tid den anställde måste jobba in.

– Vi bestraffas för att vi har beredskap. Det måste ändras, säger Thobias Backelin, IT-­tekniker på centralsjukhuset i Karlstad.

Varannan månad har han beredskapsveckor, och efter varje pass ryker åtta timmar av den inarbetade flextiden. Om flexsaldot står på för stort minus dras det på lönen.

– Säg att man får ut 2 000–3 000 kronor för beredskapen och sedan blir av med 1 500 kronor i löneavdrag. Då är det fel någonstans, säger Thobias Backelin.

Situationen är densamma i de flesta andra landsting. Men det finns undantag. På Västfastigheter i Västra Götalandsregionen har man tecknat ett lokalt avtal som innebär att anställda inte behöver kompa ut för den lediga dagen i slutet av varje beredskapspass. Bra, tycker drifttekniker Carl-Olof Rehn. Men han är mer tveksam till att ersättningen nu baseras på månadslönen, det vill säga att alla inte får samma belopp per timme.

– Alla har fått högre ersättning. Men klyftan mellan anställda har ökat. Jag kan tycka att fritiden som man ger upp är lika mycket värd för alla, säger han.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb