×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

 • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Foto: Colourbox

  Foto: Colourbox

Hälften blir utan julmat

2015-12-04

Tidningen Vision nr 8 2015. Endast drygt hälften av alla anställda får julbord. Arbetsgivarna i privat sektor är något mer givmilda än kommuner och landsting.

Fakta

Skattefritt i julsäcken

Julklappar som är värda högst 45 kronor är skattefria för dig som anställd. Julbord är skattefria om det handlar om intern representation, till exempel en personalfest.

Traditionen är stark. De flesta vill ha julbord och de flesta får det. Arbetsgivarna i privat sektor är något mer givmilda än kommuner och landsting, men i snitt kan 50–60 procent av alla anställda slå sig ned vid ett dukat julbord.

Likaså är det varje år ett antal arbetsgivare som drar in julbordet vid besparingar. Landstinget Värmland räknar med att spara 3,3 miljoner kronor
när de 7 000 anställda i år får vara utan både julgåva och julmat. Motala kommun väljer medelvägen, inget julbord, men 150 kronor per anställd att hitta på något festligt för.

– Det är klart att man kan känna en viss besvikelse, men jag tror att de flesta har förståelse. Och nu kan vi i stället ordna en gemensam aktivitet på arbetstid. Vi sitter faktiskt och pratar om det just nu, vad vi kan tänkas göra tillsammans här på socialförvaltningen där jag jobbar, säger Karl-Erik Haglund, Visions avdelningsordförande i Motala.

Men att dra in en förmån som julbordet kan kosta mer än det smakar. Det menar Magnus Dalsvall, föreläsare och rådgivare på HR-akuten. Risken är att stämningen på jobbet försämras vilket i sin tur påverkar produktiviteten.

– Situationer som ”varför fick vi bara en jultallrik i år?”, eller ”vad ska jag med den här julklappen till?” kan skapa mer badwill än nytta, säger Magnus Dalsvall.

Vad är ett bättre alternativ?

– Avsätt pengar och låt varje avdelning bestämma vad de vill göra. Det finns ju andra sätt att fira på än att äta julbord.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb