×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Värmlands museum och andra länsmuseer tvingas minska antalet anställda. Teknikern Håkan Fallqvist och hans kolleger oroas.
Foto: Johan Eklund

  Värmlands museum och andra länsmuseer tvingas minska antalet anställda. Teknikern Håkan Fallqvist och hans kolleger oroas. Foto: Johan Eklund

Museer larmar om kris

2015-12-03

Tidningen Vision nr 8 2015. I början av november kom beskedet om kraftiga neddragningar på Värmlands museum. Personalen minskas från 42 till 35 anställda genom att 16 tjänster försvinner och ersätts med nio nya.

Fakta

Minskande kassa

Hälften av de regionala museerna har en negativ ekonomisk utveckling. Länsmuseet i Värmland har sedan 2007 minskat personalstyrkan från 56 till 42 anställda. Nu ska ytterligare 7 tjänster bort.

– Vi drar ned med totalt sju heltidstjänster. Vi vet ännu inte vilka anställda det blir, det är inte förhandlat. Vi anser att det finns mycket kompetens bland personalen som man måste ta till vara när de nya tjänsterna tillsätts, säger Håkan Fallqvist, tekniker och arbetsplatsombud för Vision.

Orsaken till neddragningarna är enligt ledningen att anslagen från staten, regionen och kommunen inte höjs tillräckligt.

Och situationen är likartad på flera andra länsmuseer. I en ny analys som Riksutställningar låtit göra slås det fast att läget är ”synnerligen ansträngt”. Museernas uppdrag har breddats samtidigt som man minskar antalet anställda, håller tillbaka löneökningar, startar kaféer och säljer byggnader för att klara ekonomin.   

– Vi ser att fler och fler säger upp. Det blir allt svårare för museerna att klara sitt uppdrag, säger Yvonne Hagberg (S), ordförande i Länsmuseernas samorganisation.

Gäller det alla länsmuseer?

– Alla har en ansträngd situation, men det ser olika ut. Vissa har fått anslagen uppräknade, och en del museer satsar mer och knyter till sig nya samarbetspartners.

Privat sponsring?

– Ja, eller att museerna jobbar med konferenser eller annat de får betalt för. Men då blir de samtidigt beroende. Och det är ju svårt att hitta sponsorer till museernas arbete med att vårda samlingar och sköta arkiv.

Länsmuseerna vänder sig nu till regeringen och varnar för att den regionala kulturen utarmas. Kravet är att de statliga anslagen, som inte höjts på två år, räknas upp med minst tre procent.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb