×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Håkan Sandberg och ytterligare sju anställda på räddningstjänsten i Motala har utbildats i att styra och manövrera drönaren. Än så länge har den inte behövt användas i skarpt läge. Foto: Lasse Hejdenberg

  Håkan Sandberg och ytterligare sju anställda på räddningstjänsten i Motala har utbildats i att styra och manövrera drönaren. Än så länge har den inte behövt användas i skarpt läge. Foto: Lasse Hejdenberg

Hej medlem!

2015-12-02

Tidningen Vision nr 8 2015. Håkan Sandberg, brandmästare i Motala och Vadstena Räddningstjänst: Vad ska ni ha drönaren till?

Fakta

Håkan Sandberg
Titel: Brandmästare och yttre befäl.
Arbetsplats: Motala & Vadstena räddningstjänst.
Ålder: 56 år.
Familj: Sambo och två söner.
Fritid: Sport. Följer IFK Göteborg i fotbollsallsvenskan och Linköping HC i SHL.

 

Fler drönarkommuner
Räddningstjänsten i Motala var tidigt ute när man i våras skaffade sin drönare, eller UAV, Unmanned Aerial Vehicle som det heter på fackspråk. Andra kommuner har följt efter. I dagsläget har ett tiotal kommuner och ett par kommunala bolag tillstånd från Transportstyrelsen. Drönarna används främst i räddningstjänsten, men också av plan- och byggavdelningar.

– Den är tänkt att användas vid händelser där det kan innebära risker för personalen att vara för nära. Till exempel för att få överblick vid en tankbilsolycka på en väg där giftig vätska eller gas läckt ut, eller för att flygas över större områden vid skogsbränder.

Går det att i realtid se vad drönaren filmar och fotar?

– Nej, vi har inte den tekniken. Vi överför bilderna från drönarens minneskort till ledningscentralen. Det skulle vara bra om drönaren också utrustades med en värmekamera så att man kan se brandhärdar när den flyger över områden. Men i dagsläget är den kostnaden för hög.

Är den svår att manövrera?

– Vi är åtta personer på stationen som gått utbildningen. Det är lite ovant och kräver övning. Jag skulle inte rekommendera att man flyger den bland träd och byggnader, man måste upp på högre höjder. Vår drönare flyger på 500–700 meter.

Andra kommuner hyr in tjänsten, men ni har valt att äga en drönare. Varför då?

– Vi har den alltid med oss på befälsbilen för att kunna komma igång så tidigt som möjligt och använda den om det behövs. En fördel är att bilderna från drönaren kan användas i efterhand till utredningar, både av räddningstjänst och polis. Då kan man gå tillbaka och se hur det såg ut vid tidpunkten för olyckan.

Drönare kan ju också ställa till bekymmer för räddningstjänsten. Vid den stora skogsbranden i Västmanland i fjol hindrades helikoptrar vid några tillfällen att vattenbomba för att privatpersoner hade drönare i luften. Hur ser du på det?

– Det ser vi inte så väl på. Redan i dag finns det ju regler, som att drönare till exempel inte får användas vid flygplatser. Men lagstiftningen kommer antagligen att skärpas.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb