×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

I Halland ökar gapet mest

2014-09-10, Tidningenvision.se

Halland är det landsting där distriktsläkarnas löner dragit ifrån mest jämfört med medicinska sekreterarnas. ”Vi gör ett hästjobb, men det värderas inte”, säger Gilda Galvez Eriksson.

600 personer skrev på det halländska löneuppropet förra året, med krav på extra lönepåslag för alla medicinska sekreterare.

– Men löneupproret gav inte det som vi hade förväntat oss.

Det konstaterar Mariette Jakobsson, Visions yrkesombud för medicinska sekreterare i Region Halland, som känner sig uppgiven med tanke på löneläget.

– Det spelar ingen roll vad vi medicinska sekreterare skaffar för utbildning och vad vi tar för initiativ: vi kan få 25 000 kronor i månaden, men inte mer. Hur man än stångar sig blodig så händer inget med löneläget. Vi får inget gensvar från arbetsgivaren, säger hon.

Gilda Galvez Eriksson, medicinsk sekreterare och Visionombud på kvinnokliniken i Halmstad, var en av dem som skrev under löneuppropet. Efter 24 år som medicinsk sekreterare har hon kommit upp i en månadslön på 24 500 kronor i månaden.

– Det spelar ingen roll vad man gör, för det värderas inte. Mellancheferna har så liten budget. Jag har till exempel vidareutbildat mig till kodare, och utför arbetsuppgifter som är viktiga ekonomiskt för arbetsgivaren. Vi som kodar diagnoser gör ett hästjobb, men det värderas inte mer än till ett påslag på 150 kronor i månaden, säger hon.

Vad tycker du om att distrikts­läkarnas löner drar ifrån?

– Läkare är en stark grupp i samhället – de är inte rädda att säga ifrån när det gäller löner och arbetsmiljö. Självklart har läkarna ett stort ansvar, men lönegapet kan inte bli hur stort som helst. Arbetsgivaren måste börja reflektera mer över att alla yrkeskategorier behövs och måste vilja prestera sitt bästa för att vården ska gå runt, säger hon.

Mariette Jakobsson säger att det blivit vanligare att medicinska sekreterare slutar på landstinget.

– De börjar jobba privat eller skaffar sig andra administrativa jobb för att få mer i lön. Var och varannan dag slutar någon.

Den ljusning som Mariette Jakobsson ser, och som hon tror kan driva upp löneläget, är att medicinska sekreterare börjar överta administrativa uppgifter som i dag utförs av vårdande personal.

– Det är ett stort mastodontjobb att få alla att göra rätt saker i vården. Många tår ska trampas på. Kanske leder det till att man får upp ögonen för administrationen och att yrkets status och lön höjs. Men det kommer att ta tid.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Foto: Privat.

Vad säger patienterna om att du är med på ronden?

Fem frågor till Kim Björn medicinsk sekreterare i Norrtälje sjukhus, avdelning 3 (kirurgen).  2019-08-19

Foto: Mostphotos

Onödig oro över e-journaler

E-journaler kommer att innebära ökad arbetsbelastning. Det befarade många läkare inför lanseringen för några år sedan. Men ny forskning visar att det inte alls blev så.  2019-08-19

Medicinska sekreteraren Vanja Kronlund handleder Lina Langebro och Klara Persson. Foto: André de Loisted

Öppnar för fler praktikanter

Utan fler praktikplatser kan utbildningarna för ­medicinska sekreterare inte växa. Men många ­arbetsgivare saknar både handledare och fysiskt ­utrymme. Skånes universitetssjukhus har infört en ny modell för att lösa problemet.  2019-08-19

Amanda Hansson Veronica Johansson, Josefine Carlsson och Erik Hellstrand-Junhem är missnöjda med de löner som erbjuds. Foto: Marlin Johansson

Studenter kräver högre löner

”Orimligt låga”. Så beskriver studenterna som går den tvååriga utbildningen till vårdadministratör i Region Jönköpings län de löner de erbjuds under sommaren i väntan på att nästa termin ska börja.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb