×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Anställd åkte fast i ifrågasatt drogtest

2014-09-11, Tidningenvision.se

Skånetrafiken införde slumpvisa drogtester för drygt ett år sedan. Nyligen fastnade den första anställda i ett. Men TCO:s chefsjurist tycker inte att förvaltningen har skäl att utföra testerna.

Fakta

  • Landstinget Gävleborg införde slumpvisa drogtester för all personal i augusti förra året.
  • Landstinget Dalarna och Olofströms kommun drogtestar alla nyanställda.
  • Flera kommuner har diskuterat att införa slumpvisa drogtester, bland andra Ånge, Hofors och Oskarshamn.

Anställda på Skånetrafiken, som är en förvaltning i Region Skåne, arbetar bland annat med kundservice, trafikinformation och upphandling. Ingen av dem kör fordon för kollektivtrafiken, utan den biten läggs ut på entreprenad.

Men i slutet av maj förra året tog alltså Skånetrafiken beslut om att införa slumpvisa drogtester av sina anställda. Syftet är att fånga upp eventuellt missbruk i ett tidigt skede och hjälpa medarbetare att komma ur det.

– Det är en viktig insats för en framtida god personalpolitik, en störningsfri verksamhet och en säker och god arbetsmiljö, säger Skånetrafikens HR-chef, Åke Carlström.

Hur skulle du själv reagera om du fastnade i ett liknande drogtest?

– Ingen kommentar.

Hur många av de anställda som hittills testat positivt vill han heller inte säga. Men enligt Visions vice sektionsordförande och huvud­skyddsombud i Skånetrafiken, Richard Jerneborg, fastnade en anställd i en test nyligen.

– Jag vet inte om den anställda har blivit erbjuden något rehabiliteringsstöd från arbetsgivaren, men jag har inte blivit tillfrågad om att medverka i något, säger han.

Eftersom drogtester på arbetsplatser kan vara integritetskränkande föreslog en statlig utredning redan 2009 att det skulle regleras i lag i vilka situationer drogtester skulle vara tillåtna. Men än är inget beslut taget om man ska gå vidare med förslaget eller om det ska skrotas, utan regeringskansliet bereder fortfarande frågan.

– Frågan är komplicerad, inte minst ur grundlagsperspektiv, och remissinstanserna är splittrade i sin syn på förslaget, säger Anna Ahlstrand, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.

TCO har en annan ståndpunkt.

– Det finns lägen då drogtester är berättigade, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, och listar upp de tre kriterierna:

Om drogpåverkan riskerar andra människors hälsa eller utgör en säkerhetsrisk. Om det är fråga om rehabilitering. Om det är av avgörande betydelse för verksamhetens karaktär, till exempel om före detta missbrukare arbetar i drogförebyggande projekt.

Skånetrafiken uppfyller inget av dessa kriterier.

– Jag tycker inte att den arbetsgivaren borde göra drogtester. Men rättsläget är oklart. Därför vore det önskvärt att få en lagstiftning för att veta vad man får göra och inte, säger Samuel Engblom.

Fotnot: Den anställde har avböjt intervju.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Foto: Jann Lipka

Allt fler har inhyrd kollega

Kommunernas kostnader för bemanningsanställda har tredubblats på fem år. Nu vill facket att man satsar mer på personalen i stället. Tidningen Vision har pejlat läget bland den befintliga personalen. Hur ser man på sina konsultkolleger?  2019-01-21

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  2018-08-16

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  2018-08-15

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb