×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Alma Kelecija, Ann Johansson och Catarina Andersson jobbar på folktandvården i Hageby, Norrköping. FOTO: Henrik Witt

    Alma Kelecija, Ann Johansson och Catarina Andersson jobbar på folktandvården i Hageby, Norrköping. FOTO: Henrik Witt

Mer i plånboken i Östergötland

2014-10-29

Tidningen Vision nr 15 2014. Hur många procents löneökning tandsköterskorna får i år varierar kraftigt över landet. Tandsköterskorna i Östergötland fick som grupp 4 procents löneökning i årets löneöversyn.

– Det är ett förhållandesvis bra utfall, även om procentsiffran inte säger allt, säger Ann Johansson, ledamot i Visions landstingsavdelning i Östergötland.

En stor del av förklaringen är arbetet med lönemålen, en satsning som startade förra året och som håller på till 2016. Enligt målen ska en skicklig tandsköterska kunna tjäna upp till 28 000 kronor i månaden. Även löneprocessen har fungerat bra.

– Medlemmarna är nöjda. De upplever i de flesta fall att cheferna har mandat att sätta lön, säger Ann Johansson.

Men på folktandvården i Skåne är tandsköterskorna inte lika glada. Där blev löneökningen 2,2 procent för gruppen tandsköterskor.

– Medlemmarna är inte nöjda. Det är tyvärr alltid så i den här regionen, och även nu sedan vi blivit bolag, att vi får lägsta nivån i avtalet. Det beror bland annat på att tillgången på tandsköterskor är god här i Skåne, säger Karin Persson, Visions avdelningsordförande på Folktandvården Skåne.

Hon hoppas dock att det blir bättre nästa år.

– Bolaget är nystartat och arbetsgivaren är extra försiktig eftersom man inte vet hur ekonomin kommer att se ut, säger Karin Persson.

 

Så blev lönerna för tandsköterskorna

I snitt höjdes lönen för tandsköterskorna i landstingen med 2,7 procent, visar Tidningens Visions egen undersökning.

Det centrala löneavtalet mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Vision skulle ge minst 2,2 procents löneökning i år. Men snittet för gruppen tandsköterskor ligger något över det.

– Tandsköterskorna ser ut att ha fått en bit mer än det garanterade löneutrymmet och aningen mer än genomsnittet, säger Kjell Svahn.

Men han slänger också in en brasklapp: När året är slut och man tittar på hur den verkliga löneutvecklingen blivit, individ för individ, brukar det visa sig att lönerna ökat något mer än den nivå som rapporteras från fackligt förtroendevalda. I det här fallet skulle det innebära en ökning på runt 3 procent.

– Så har det varit ett antal år nu och min förhoppning är att det blir så även i år. Men jag kan ju inte veta säkert.

Det som håller tillbaka lönerna generellt sett är enligt Kjell Svahn att tandsköterskorna ofta ses som ett kollektiv av arbetsgivaren.

– Det lönar sig för lite för tandsköterskorna att ta på sig nya arbetsuppgifter och utvecklas på jobbet.

 

Löneförändring för  tandsköterskor

Landsting                  förändring

Blekinge                          4,0%

Dalarna                            3,2%

Gotland                            2,2%

Gävleborg                         2,2%

Halland                            2,4%

Jämtland                          2,6%

Jönköping                        2,3%

Kalmar                             2,4%

Kronoberg                        2,6%

Norrbotten                        2,2%

Skåne                              2,2%

Stockholm                        2,4%

Södermanland                   3,3%

Uppsala                            2,6%

Värmland                         2,2%

Västerbotten                    ej klara

Västernorrland                   3,5%

Västmanland                     2,3%

Västra Götaland                 3,7%

Örebro                            2,6%*

Östergötland                     4,0%

Medelvärde                       2,8%

* 5,3 procent på två år som betalas ut i år

 Resultatet av 2014 års löne­översyn för tandsköterskor i landstingen.

 Så gjorde vi: Vad blev utfallet av årets löneöversyn för gruppen tandsköterskor? Frågan ställdes i en mejlenkät som skickades ut till fackliga företrädare för Vision och personalansvariga i landstingen över hela landet.

 

 

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb