×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Ann-Catrine Bengtsson är ortodontiassistent. Hon jobbar med tandställningar och bettskenor bland annat. FOTO: Magnus Torle

    Ann-Catrine Bengtsson är ortodontiassistent. Hon jobbar med tandställningar och bettskenor bland annat. FOTO: Magnus Torle

Brist väntas på ortodontiassistenter

2014-10-29

Tidningen Vision nr 15 2014. Låga löner och krånglig utbildningsväg gör att det är risk för brist på ortodontiassistenter när många går pension.

Medellönen bland de ortodontiassistenter som är medlemmar i Vision var förra året knappt 26 000 kronor. Det visar partsgemensam lönestatistik. Ann-Catrine Bengtsson, ordförande i ortodontisektionen i Svenska tandsköterskeförbundet och medlem i Visions yrkesnätverk för tandvård, tycker att lönerna är för låga.

– Vi jobbar i dag mycket delegerat och följer en patient under omkring ett och ett halvt års tid och har ett stort ansvar, säger hon.

Många moment ingår i jobbet. Det finns flera olika typer av tandregleringsbehandlingar, det gäller att hålla sig uppdaterad med den senaste forskningen och tekniken, samt att vara bra på att utföra hantverket. Ytterligare en faktor som enligt Ann-
Catrine Bengtsson borde pressa upp löneläget är bristen på ortodontiassistenter, som är stor på många håll i landet.

– Jag tror att det kommer att bli tufft att få tag i tillräckligt många framöver. Här i Halland där jag jobbar går en ortodontiassistent om året i pension och det finns inga nya att få tag i, säger Ann-Catrine Bengtsson.

Ytterligare en orsak till bristen på ortodontiassistenter kan vara att det inte är helt lätt att utbilda sig. Först måste man skaffa en sex månader lång praktik på en tandregleringsklinik och efter det söka till den fyra terminer långa högskoleutbildningen som man läser parallellt med jobbet.

Sveriges Kommuner och Landsting har ingen åsikt om löneläget för ortodontiassistenter, utan hänvisar till landstingen. I exempelvis Halland och Dalarna ligger 2014 års medellön för ortodontiassistenter på 27 050 kronor, det vill säga något högre än rikssnittet från förra året. En nivå som Margareta Alexandersson, personalchef på Folktandvården i Halland, anser är rimlig.

– Jag tycker att det är en okej nivå. Det är en liten, men nog så viktig yrkesgrupp. Och vi kommer att behöva rekrytera framöver, medelåldern är 55 år, säger hon.

Hon får medhåll av Mikael Svensson, personalchef på folktandvården i Dalarna.

– Vi tycker att det är en bra nivå med tanke på att tandhygienisternas medellön i år ligger på 27 200 kronor i månaden och den yrkesgruppen har ju legitimation och en längre utbildning, säger han.

 

 

 

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb