×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Många tiger på jobbet

2014-11-07

Bara var tredje anställd vågar framföra kritik internt på arbetsplatsen, visar Tidningen Visions undersökning. Och kanske är det inte så konstigt – för var femte upplever att de har straffats när de sagt sitt hjärtas mening.

Fakta

Offentligt anställd

Din grundlagsenliga yttrandefrihet gäller även på jobbet.

Du får inte utsättas för repressalier för att du utnyttjat din yttrandefrihet.

Du har rätt att vara anonym när du vänder dig till media.

Arbetsgivaren får inte försöka ta reda på vem som vänt sig till media.

Privat anställd

Din grundlagsenliga yttrandefrihet gäller inte på jobbet. Lojaliteten med arbetsgivaren går före.

Du har rätt att kritisera företaget internt, men din rätt att kritisera offentligt är mycket begränsad. Om dina påståenden kan skada arbetsgivaren riskerar du att bli uppsagd eller avskedad.

Du har rätt att vara anonym när du vänder dig till media men arbetsgivaren har rätt att försöka ta reda på vem den anonyma uppgiftslämnaren är.

Kontakta Vision om du vill ha hjälp.

Ju mer öppenhet desto bättre. Det enkla påståendet är de flesta överens om. Öppna och orädda diskussioner på en arbetsplats leder till att verksamheten blir bättre.

Men att höja rösten om förhållandena på jobbet är lättare sagt än gjort. Det visar Tidningen Visions undersökning med över 1 000 medlemmar i förbundet.

36 procent uppger att de vågar kritisera verksamheten internt, men om det handlar om att lufta synpunkterna utanför organisationen blir det betydligt svårare. Bara 13 procent svarar oreserverat ja på frågan om de vågar kritisera verksamheten offentligt. För anställda i aktiebolag, ideella föreningar och trossamfund är siffran ännu lägre, visar undersökningen.

20 procent uppger att de har straffats med repressalier i form av sämre lön och karriärutveckling efter att ha framfört kritik. 27 procent uppger att en kollega som uttalat sig har straffats.

Och enligt undersökningen går utvecklingen åt fel håll. Nästan var tredje medlem anser att det har blivit lägre i tak på deras arbetsplats under de senaste tre åren.

Det är trots allt en bättre siffra än för de anställda i staten. Enligt en undersökning som fackförbundet ST gjorde i våras anser nästan 40 procent att utrymmet för kritik har minskat under senare år.

– I ett kärvare arbetsliv med otrygga anställningar och snävare bemanning så ställs större krav på lojalitet. Risken är att det leder till att medarbetare håller inne med synpunkter som skulle kunna utveckla verksamheten, säger Lise Donovan, tillförordnad chefsjurist på TCO.

Visions ordförande i Gnesta, Elisabeth Gustavsson, har jobbat i kommunen i 30 år. Under sista året tycker hon att det öppna och tillåtande klimatet har fått sig en ordentlig törn.

– Medlemmarna känner sig rädda och vill inte stå med sina namn och framföra synpunkter på ledarskapet och hur verksamheten bedrivs, säger hon.

En rad omorganisationer och chefsbyten är en förklaring till att oron har spritt sig, enligt Elisabeth Gustavsson.

– Organisationen har blivit mer toppstyrd och det är inte bra. Om tystnaden sprider sig är risken att kvaliteten på arbetet blir lidande, säger hon.

Bland de medlemmar som inte kan tänka sig att kritisera verksamheten offentligt är det främst viljan att lösa problemen internt på arbets­platsen som är orsaken. Men rädsla för sämre lön och karriärutveckling spelar också in. ”Det är mycket impopulärt och gagnar inte ens karriär att visselblåsa”, som en person i undersökningen uttrycker sig.

Kalmar kommun är förmodligen en ganska genomsnittlig kommun när det gäller yttrandefriheten på jobbet. I en undersökning som den lokala Visionsavdelningen har gjort anser 22 procent av de anställda att arbetsklimatet inte är öppet och att man inte kan eller vågar komma med kritiska synpunkter.

Men till skillnad från många andra kommuner tar ledningen frågan på stort allvar.

– Vi är inte perfekta, men vi försöker hålla fanan högt. Vikten av öppenhet finns med i samverkansavtalet med facken och vi har gjort en folder som heter Öppet arbetsklimat som alla nyanställda får, säger Anne Elgmark, personalchef i Kalmar.

Varför är öppenhet en viktig fråga?

– För att medarbetarna ska känna sig trygga med sin grundlagsskyddade rätt att påtala felaktigheter och brister. De anställda här har många kloka synpunkter och bra idéer som vi som arbetsgivare vill ta vara på.    

En som trots allt har vågat sticka ut hakan och peka på brister i arbetsförhållandena är Malin Larsson, medicinsk sekreterare på akuten i Varberg. För ett år sedan arbetade hon och hennes kolleger för högtryck för att komma i kapp med journalskrivandet, som varit på efterkälken i flera år. Journalhögen bestod då av 800 oskrivna diktat. Malin Larsson, som oroade sig för att patientsäkerheten var i fara, fick nog och i en artikel i Tidningen Vision krävde hon personalförstärkningar.

– Efter artikeln fick jag jättepositiva reaktioner från mina arbetskamrater och bra uppbackning från min närmsta chef. Sedan har reaktionerna varit lite svalare högre upp i organisationen. Regionpolitikerna sa sig vara ovetande om situationen, men det känns märkligt för vi hade ju haft problem med eftersläpning i flera år, säger hon.

Malin Larsson tvekade aldrig att kliva fram och framföra kritik i media.

– När något verkligen är viktigt är jag inte rädd att säga ifrån. Då kompromissar jag inte. Det var jättebra att jag höjde rösten, för det ledde till förändringar. Dels fick vi punktinsatser i form av extra skrivhjälp, dels fick vi ytterligare en 75-procentstjänst. Det har fungerat jättebra och nu är vi i kapp.

Här kan du läsa mer om yttrandefrihet på jobbet

Artiklar

Håkan Carlsson beskriver stämningen på träningsboendet som sektliknande. ''Jag är besviken på mig själv för att jag jobbade där så länge utan att förstå att de lurade oss och ljög.'' Säger han. Foto: Johan Eklund

Uppdraget kostade jobbet

När Håkan Carlsson började jobba fackligt blev stämningen på jobbet snabbt sämre. Nu får han 40 000 kronor i skadestånd.  2016-09-26


      Efter att sonen Hamza 
föddes känns det viktigare än tidigare för Mohammad Moutaz Hasan att få en tillsvidareanställning. Foto: Anna Rehnberg.

Svajig framtid för visstidare

Trots löften om att öka andelen fasta jobb har kommunerna fler vikarier och timanställda än på många år. Visionsmedlemmar vittnar om sämre villkor, osäker ekonomi och att tvingas vänta med barn och bostad.  2016-02-29


      Susanne Blick. Foto: Rickard Kilström

Damma av dokumenten

Vet du vad som är ok att twittra om eller att ventilera på Facebook när det gäller ditt jobb, dina klienter, dina kolleger eller din chef? I det här numret försöker reportrarna Lotta Ekstedt och Niklas Lindstedt reda ut vad som gäller. En slutsats är att yttrandefriheten är stor men inte oinskränkt. Och att det är viktigt att ha en policy för sociala medier.  2016-01-19


      Anmäl din skada, uppmanar Visions expert.
                          Unikt fall: Hon fick stroke klassad som arbetsskada.
                      Så mycket pengar får du om du blir sjuk.
    Illustration: Marie Åhfeldt

Se över ditt skyddsnät

Det är viktigt att göra en ordentlig anmälan om du skadar dig eller blir sjuk av jobbet. Annars kan du gå miste om stora belopp du har rätt till.  2015-12-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb