×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
Robert Karlsson (i mitten) jobbar på gruppboendet Swedenborg. Han sitter i klubbstyrelsen tillsammans med kollegerna Stefan Brodin och Brandi Gaines. Foto: Rickard Kilström

    Robert Karlsson (i mitten) jobbar på gruppboendet Swedenborg. Han sitter i klubbstyrelsen tillsammans med kollegerna Stefan Brodin och Brandi Gaines. Foto: Rickard Kilström

De blåser nytt liv i facket

2014-12-04

Tidningen Vision nr 16 2014. Det går att driva en framgångsrik liten fackklubb i en jättekoncern. På gruppboendet Swedenborg i Uppsala väcktes intresset för facket när verksamheten köptes upp av Frösunda.

Tvåvåningshuset, en länga med vit träpanel, ligger på en stillsam gata i ett villakvarter på gångavstånd från centrala Uppsala. Här bor fem personer, berättigade till stöd enligt LSS, i varsin tvårummare. Därtill finns en lägenhet med gemensamt vardagsrum, kök, samt kontor och jourrum för personalen.

Vanligtvis är gruppboendet Swedenborg inte bemannat den här tiden på förmiddagen när alla de boende, eller kunder som personalen säger, är på sina jobb. Men Robert Karlsson, boendepedagog, har stannat kvar efter sitt natt- och morgonpass och möter upp tillsammans med kollegan Brandi Gaines och platsansvarig Stefan Brodin.

Tillsammans är de inte bara tre femtedelar av personalstyrkan, de utgör också styrelsen i Visions lokala fackklubb. Totalt har klubben drygt 50 medlemmar på de enheter som tidigare hörde till Avenira, ett bolag som köps upp av Frösunda, en koncern med cirka 7 500 anställda.

– Klubben fanns redan tidigare, men hade inte haft ett möte på flera år. Då tog vi tag i det, säger Stefan Brodin.

Som nybliven klubbordförande mitt i årets löneöversyn fick han direkt frågor om procentsatser och semesterkvoter. I många fall handlade det om att förklara avtalet och att ge råd inför
lönesamtalen.

– Alla är inte lika bra på att argumentera för sin egen lön. Och det är inte så lätt för cheferna heller, som sitter där med sin pott och fem anställda på ett boende att fördela den på.

– De sista åren har vi inte vetat om snittlöneökningen och det första jag gjorde var att ta reda på vad alla tjänar. Jag hittade en medlem som låg flera tusen kronor under alla andra. Då kan jag gå in och trycka på.

Men Stefan Brodins fackliga strategi är inte att söka konfrontation. Han ser som sin uppgift att stödja medlemmar och ha en bra dialog och samarbete med Frösunda. 

Själv gick han med i facket när Frösunda tog över. Då fanns en oro om tjänsterna och arbetsmetoderna skulle förändras.

– Jag ser som klubbens viktigaste uppgift att bevaka att vi får behålla de villkor och arbetsmetoder vi tog med oss från Avenira, säger Stefan Brodin.

Ett konkret exempel är schemat. Här är nattjouren kortare än på många andra ställen. Visserligen får man till skillnad mot andra inte betalt även om man bryter nattsömnen, men en anpassning efter branschen skulle innebära fler kvällspass för att komma upp i en heltid.

– Vi kan ju inte gå med på några försämringar, säger Stefan Brodin och konstaterar att personalen har fått behålla sina arbetstider. Man har också fått in i avtalet att de anställda ska fortsätta med vägledning varannan vecka, en metod som finns kvar sedan Aveniratiden.

Vilka andra fackliga frågor är viktiga?

– Att schemat följer arbetstidslagen. Det är ett trix att få till elva timmars dygnsvila. Jag vet att alla ställen inte lyckas med det. Det är svårt, för många medlemmar vill hellre jobba långa pass, men det kan leda till sjukskrivningar.

När det gäller ensamarbete tycker personalgruppen att det fungerar bra. Ska till exempel någon av kunderna till tandläkaren på morgon sätter man in en extra person att hjälpa den som har morgonpasset.

– Det är aldrig något tjafs om det. Och det står i avtalet att det stödet ska anpassas efter vad kunden behöver, säger Stefan Brodin.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb