Lärarvikarier, sjuksköterskor, administrativ personal, socialsekreterare. Kommunerna vänder sig allt oftare till bemanningsföretagen när de behöver täcka upp med korttidsvikarier eller klara arbetstoppar. Enligt en sammanställning som Tidningen Vision låtit Statistiska centralbyrån göra ökade kommunernas sammanlagda kostnad för inhyrd personal med 20 procent
i fjol, från 670 miljoner till 810 miljoner kronor.
Men det är stora skillnader över landet. Ett femtiotal kommuner hyrde enligt sin redovisning inte in personal en enda timme, och i en tredjedel av kommunerna var kostnaden för tillfälligt inhyrda mindre än 100 000 kronor på hela året. I andra änden av listan finns knappt tjugo kommuner där bemanningsföretagen fakturerade mer än 10 miljoner kronor.
Genomgående är att man vänder sig till bemanningsföretagen när det är svårt att rekrytera vikarier. I många fall handlar det om lärare och vårdpersonal, men det är även brist på socionomer.
– De senaste åren har problemen eskalerat. Vi har försökt allt. Problemet är att de som kommer från storstaden inte vill vara kvar hos oss. Vi blir tvungna att hyra in, säger Ulla-Britt Martinsson, avdelningschef på socialtjänsten i Svenljunga.
Vad tycker du om det?
– Det är en katastrof att inte få stabilitet i verksamheten. En viss personalomsättning är bra, men inte så som vi haft, säger hon.
I vissa kommuner förklaras ökningen som tillfällig. I Örebro som hyrde in personal för 90 miljoner kronor prövade man att ta in alla korttidsvikarier till förskolan och omsorgen från bemanningsföretag. Det projektet har nu övergivits. Samma orsak anges i Ängelholm där hyrkostnaden på två år mer än fördubblats till drygt 11 miljoner i samband med att man prövade att hyra in personal till förskolan och skolan.
Hälften av de 30 kommuner som i förhållande till sin storlek hade störst inhyrning i fjol ligger i Stockholms län. Högst kostnad hade Stockholms stad som i fjol hyrde in personal för drygt 100 miljoner kronor. Den absolut största delen gäller lärarvikarier, men bemanningsföretagen anlitas också för att fylla luckor i bland annat administrationen, omsorgen och socialtjänsten.
I stadsdelen Rinkeby-Kista hyrde man i fjol in socialsekreterare för 1,4 miljoner kronor.
– Dels hade barnenheten ovanligt hög personalomsättning, dels ökade antalet ärenden kraftigt. Vi var tvungna att förstärka personalstyrkan för att klara alla anmälningar, säger Sakir Demirel, chef för social omsorg i Rinkeby-Kista.
Varför har ni hög personalomsättning?
– En anledning är lönen. Vi har blivit som en inskolningsplats. Den som flyttar på sig kan få högre lön någon annanstans.
Men är det inte dyrare att hyra in personal i stället för att höja
lönerna?
– Vi går med underskott och är inte nöjda med att ta in konsulter. Det är en nödlösning, och framöver hoppas jag att vi kan öka personalstyrkan för att möta arbetstoppar.