Dålig beredskap mot mutor i kommuner
2012-06-11, Tidningenvision.se
Kommunerna och landstingen gör för lite för att motverka korruption. Det slår Statskontoret fast i en ny undersökning.
Kunskaperna om reglerna är dåliga, kontrollen att reglerna följs är minimal och skyddet för dem som slår larm är svagt. Det är några av punkterna i den kritiska rapporten om korruption i kommuner och landsting.
– Inte ens hälften svarar att korruption är en levande fråga. Då är det nog dags att fundera på vad som bör göras, säger Johan Mörck, utredare på Statskontoret, till Svenska Dagbladet.
Antalet anmälningar om korruption per år ligger relativt konstant men andelen tjänstemän som svarar att de någon gång har blivit erbjudna en muta har fördubblats till 12 procent de senaste tre åren.
Efter flera uppmärksammade muthärvor gav regeringen Statskontoret i uppdrag att studera beredskapen mot korruption i kommunerna och landstingen.
En trend som Statskontoret märkt är att korruptionen flyttat över från kommuner och landsting till de kommunala bolagen. En trolig orsak kan vara att riskmedvetenheten i bolagen är låg, de har få anställda och liten insyn.
Christer van der Kwast, tidigare chef för åklagarmyndighetens riksenheten, håller med om den slutsatsen.
Statskontoret föreslår ett antal förändringar för att minska korruptionen:
• Utöka skyddet för anställda som larmar om felaktigheter, så att det blir en del av arbetsmiljölagstiftningen.
• Förtydligad kommunallag. Nu ligger internkontrollens fokus i första hand på ekonomisk effektivitet och inte på att reglerna efterlevs.
• Klargör vilka straff som gäller vid olika regelbrott. Nu kan vinsterna med korruption verka stora eftersom konsekvenserna är så otydliga.
Klicka här för att läsa Statskontorets rapport.