Nio av tio kommuner har svårt att rekrytera personal i byggfrågor med rätt kompetens. I dagsläget saknas över 200 bygglovshandläggare och byggnads- och VVS-inspektörer konstaterar Boverket i en rapport.
Orsaken är bland annat att äldre personal går i pension och att den nya plan- och bygglagen kräver större arbetsinsatser. Men också att många med rätt utbildning och erfarenhet väljer bort kommunerna som arbetsgivare. För att kunna mäta sig med privata företag måste kommunerna bli betydligt mer attraktiva som arbetsgivare, anser Boverket.
– Lönen är viktig. Men även om man inte kan ge samma lön som i den privata sektorn måste man kunna erbjuda något annat, som bättre förmåner, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter. Annars kommer den onda spiralen att fortsätta, säger Lars Brask, jurist på Boverket.
När Tidningen Vision hör med kommuner som haft platsannonser ute i höst visar sig problemet främst ha varit att hitta erfaren personal. Till exempel Emmaboda hade 45 sökanden till ett jobb som bygglovshandläggare, men de flesta hade ingen yrkeserfarenhet, och tjänsten är ännu inte tillsatt.
– Det var svårare än vi trodde. Men vi fortsätter att gå igenom ansökningarna. Tills vidare har vi delat upp arbetsuppgifterna men det håller inte i längden, säger avdelningschef Åsa Albertsson.
Emmaboda har dock inga problem att klara handläggningstiderna. Det byggs inte så mycket i år och trycket är inte lika högt som tidigare. Konjunkturläget kan också bidra till att det blir lättare att rekrytera. Det konstaterar Håkan Jacobsson, stadsbyggnadschef i Falköping som är på väg att tillsätta två tjänster.
– Den privata marknaden är osäker, och jag har en känsla av att byggnadsingenjörer kanske söker sig till en tryggare tillvaro. Men vänder konjunkturen får vi svårt att matcha de privata företagen lönemässigt. Vi har mycket att jobba med när det gäller att visa att det är attraktiva jobb i kommunen, säger han.
Hittills har man lyckats med att rekrytera. Och omsättningen har varit stor, ungefär hälften av de 20 anställda på avdelningen har börjat de senaste två åren.
På Boverket ser man risken att kommunerna drar ned på tillsynen när det inte går att rekrytera tillräckligt med personal. Det kan i sin tur leda till sämre kvalitet i byggandet.
Personalbrist påverkar även arbetsmiljön. Att jobba med bygglov och inspektioner är krävande, konstaterar Lars Brask på Boverket.
– De fattar rätt så tuffa myndighetsbeslut och det är många olika intressen som ska vägas. Dessutom jobbar de i en politisk organisation som inte alltid förstår myndighetsrollen.