×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Allt fler IT-incidenter inom sjukvården

2011-03-18, Tidningenvision.se

Problem med IT-systemen inom sjukvården leder till allt fler anmälningar. Under de två senaste åren har de IT-relaterade lex Maria-anmälningarna ökat kraftigt.

I början av 2009 drabbades Region Skåne och Höganäs kommun av stora virusattacker. I Jönköpings landsting har problemen med journalsystemet varit så allvarliga att landstinget tvingats dra ner på antalet patienter. Dessa är två exempel på allvarliga IT-incidenter som lett till lex Maria-anmälningar.

Under 2007 och 2008 fick Socialstyrelsen in 27 lex Maria-anmälningar på grund av problem och brister med IT-system. Under de två senaste åren har 44 anmälningar gjorts, en ökning med 63 procent, skriver tidningen IT i vården.

I nästan vart fjärde fall har problemen varit så allvarliga att de inneburit risk för allvarlig skada eller sjukdom. I resten av händelserna gjordes bedömningen att det funnits en stor risk för skador.
De flesta fallen rör patientjournalsystem som antingen havererat, tappat bort remisser och anteckningar eller i många fall skrivit ut fel dos av läkemedel.

Ett exempel är Akademiska sjukhuset i Uppsala som för två veckor sedan anmälde sig självt sedan journalsystemet dragits med stora störningar efter ett totalhaveri i december.

Läkemedelsverket har tillsynsansvar för medicinteknisk utrustning. 2010 infördes ett krav på så kallad CE-märkning av IT-lösningar. Det håller nu på att införas i EU på svenskt initiativ.

– Vinsten med detta är att man kan ställa tydligare krav på tillverkarna. Historiskt sett har det säkerhetstänkande som finns inom annan medicinteknik inte funnits inom IT, säger Arne Kardell, tillförordnad chef över enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket, till tidningen.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Foto: Privat.

Vad säger patienterna om att du är med på ronden?

Fem frågor till Kim Björn medicinsk sekreterare i Norrtälje sjukhus, avdelning 3 (kirurgen).  2019-08-19

Foto: Mostphotos

Onödig oro över e-journaler

E-journaler kommer att innebära ökad arbetsbelastning. Det befarade många läkare inför lanseringen för några år sedan. Men ny forskning visar att det inte alls blev så.  2019-08-19

Medicinska sekreteraren Vanja Kronlund handleder Lina Langebro och Klara Persson. Foto: André de Loisted

Öppnar för fler praktikanter

Utan fler praktikplatser kan utbildningarna för ­medicinska sekreterare inte växa. Men många ­arbetsgivare saknar både handledare och fysiskt ­utrymme. Skånes universitetssjukhus har infört en ny modell för att lösa problemet.  2019-08-19

Amanda Hansson Veronica Johansson, Josefine Carlsson och Erik Hellstrand-Junhem är missnöjda med de löner som erbjuds. Foto: Marlin Johansson

Studenter kräver högre löner

”Orimligt låga”. Så beskriver studenterna som går den tvååriga utbildningen till vårdadministratör i Region Jönköpings län de löner de erbjuds under sommaren i väntan på att nästa termin ska börja.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb