×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Privat drift lockar och skrämmer

2011-01-31, Tidningenvision.se

En katastrof för det fria ordet? Eller en vitalisering av folkbiblioteken och en chans för personalen att få större frihet? Beslutet att upphandla driften av biblioteken i Nacka har skapat en stormig debatt om Bibliotekssveriges framtid.

–Vi hade en toalett där som vi ville ta bort, för att få större yta i studierummet. Men det gick inte kommunen med på.

Bibliotekarien Robert Ulvede på Älta bibibliotek i södra Nacka tittar till vänster från sin plats i lånedisken, bort mot dörren till studierummet.

Toaletten kan tyckas vara en struntsak men den sätter ljus på en av kärnfrågorna för personalen när det gäller Nackabibliotekens framtid: inflytandet över den egna arbetsplatsen.

Nacka har, som första svenska kommun, beslutat att upphandla driften av alla bibliotek. Den borgerliga majoriteten i kulturnämnden menar att det ska leda till att biblioteken blir bättre och även om bästa budet vinner finns en vilja att anställda är med och konkurrerar.

–En positiv sak med en upphandling är att det öppnar för personalen att ta över. Jag tror att genom att släppa lös personalens kreativitet kan man skapa nya arenor som lockar nya människor som inte tidigare varit på biblioteken, säger Hans Peters (C), kulturnämndens ordförande.

Redan i dag drivs ett bibliotek i kommunen, Dieselverkstaden, i bolagsform av en personalgrupp och bland kommunens övriga fem bibliotek har personalen på Älta gjort klart att de är intresserade av att gå samma väg. En anledning är att biblioteket i Älta går bra ekonomiskt. Om personalen tar över driften skulle pengarna kunna behållas i verksamheten i stället för att hamna i kommunens kassa.

–Jag har försökt göra personalgruppen medveten om ekonomin. Och då känns det lite surt att inte få behålla pengarna, säger bibliotekschefen Ann-Sofie Zeisig.

Biblioteken i Nacka har sedan några år prestationsbaserad ersättning. Ju fler besökare och utlån och ju längre öppettider, desto mer pengar i budgeten. Effekten är tydlig: Antalet besökare har sedan 2006 ökat med 57 procent, antalet öppettimmar med 34 procent och utlånen med 18 procent. En utredningen från i höstas slår fast att modellen har stimulerat till nytänkande och ansvarstagande. Men det finns också baksidor. Antalet anställda har inte ökat i samma takt.

–Nu har vi 45 000 besökare per anställd och det enda besökarna är missnöjda med är öppettiderna. Vi skulle också vilja ha mer öppet, men vi har inte personal till det. Det är otroligt tufft, säger Barbro Bolonassos, chef för Fisksätra bibliotek.

Hon tycker att samarbetet mellan biblioteken blivit lidande av ersättningssystemet – ”Alla sitter och räknar på sitt, urtrist” – och hon är också tveksam till beslutet att upphandla driften.

–Här har vi tanken att biblioteket är en allmänning, en resurs för medborgarnas behov. Men hur är det förenligt med biblioteket som en affärsidé? Ska biblioteket gå med vinst uppstår tanken vad i verksamheten som är lönsamt och vad som inte är det, säger Barbro Bolonassos, som också befarar att medborgarnas engagemang kommer att svikta om biblioteket inte drivs av kommunen.

–Kulturföreningen jobbar gratis här på kvällarna. Vi har läxhjälp och gratis språkträning för invandrare. Men varför skulle alla frivilliga som nu ställer upp jobba gratis om biblioteket var vinstdrivande?

Barbro Bolonassos tror och hoppas att det kommer att finnas kvar bibliotek i kommunal drift i Nacka. Hon har inga avsikter att vara med och konkurrera i anbudsgivningen.

–Biblioteken har en speciell roll i en kommun och har en särställning när det gäller yttrandefriheten. Det vill jag vara med och garantera. Och själv vill jag inte vara privatanställd, då skulle jag inte kunna yttra mig som jag gör nu. Jag är stolt över att vara en kommunal tant.

Det är just den här aspekten som gjort att framtiden för Nackabiblioteken hamnat i den nationella debatten. Ända sedan kulturnämndens beslut i december har det varit en ständig ström av debattinlägg på kultursidor i lokal- och rikspress. Protestlistor ligger ute på nätet och författare varnar för en privatisering.

–Det kan låta flummigt, men folkbiblioteken har en unik roll i samhället som ett öppet rum alla har tillgång till på samma villkor. Ett ställe där man kan få den service som behövs för att vara en aktiv medborgare, säger Mats Söderlund, ordförande i Sveriges författarföbund.

Författarförbundet befarar att bredden i bibliotekens bokbestånd blir lidande om privata entreprenörer tar över. Men det är främst bibliotekens demokratiska värde man värnar om.

Men Nacka är ju bara en av Sveriges alla kommuner. Är det så betydelsefullt hur de gör med sina bibliotek?

–Om det här blir en modell som får fäste och sprids till andra kommuner är det en katastrof. Då kan vi säga adjö till folkbiblioteken som de ser ut i dag, säger Mats Söderlund.

Sista ordet är inte sagt. Och politikerna i Nacka har försökt tona ned debattläget. Det handlar inte om en privatisering, bara om att upphandla driften och kommunen kommer fortfarande att ha det fulla ansvaret, fastställa mål och följa upp verksamheten, heter det.

Hans Peters (C) betonar flera gånger att det viktigaste nu är att få fram ett bra anbudsunderlag som garanterar bibliotekens läsfrämjande verksamhet och liknande uppgifter som är svårare att mäta än utlåning och besök.

–Upphandlingen görs inte för att spara pengar utan för att få bra kvalitet, säger han.

Debatten förs inte bara bland politiker och kulturpersonligheter. Även medborgarna är engagerade. På biblioteket i Älta är de anställda lite tagna på sängen av de starka reaktioner som upphandlingsbeslutet skapat. Många låntagare är upprörda och oroliga. ”Ska biblioteket bli privat?” är en vanlig fråga.

–Jag tror att den heta debatten beror på att biblioteken har en särställning, att många ser det som lite som sitt vardagsrum, säger biblioteksassistenten Inez Lundin Sjöberg.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb