×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Petad från skiftet efter mycket vård av barn

2011-01-26, Tidningenvision.se

Kan man tvingas byta arbetstider om man är hemma med sitt sjuka barn för mycket? Den frågan har nu ställts på sin spets i Södertörns brandförsvar.

Det handlar om larmoperatören Linda Nyberg och hennes två­årige son Kim. Han är extra infektionskänslig, har opererat bort både polyper och halsmandlar och har rör inopererade i öronen. Tidigare hade han ständiga öroninflammationer men nu sätter sig infektionerna på ögonen i stället. Under det senaste året har Kim ätit penicillin ett 20-tal gånger.

Linda Nyberg och hennes man, som också jobbar skift på räddningstjänsten, delar på dagarna när sonen är sjuk. Men de ständiga infektionerna tvingade henne ändå att stanna hemma med Kim 26 dagar förra året.

Hon har jobbat skift på räddningscentralen i tio år men nu har arbetsgivaren bestämt att det inte blir några fler nätter och helger i fortsättningen.

–Chefen tycker att jag förstör planeringen och för mina kolleger, säger hon.

Linda Nyberg räknar med att hon förlorar omkring 2 000 kronor i månaden i ob-tillägg.

–Jag är jätteförbannad. Nu måste jag planera om allting. Mitt liv bygger på att jag jobbar skift, jag har lediga dagar mitt i veckan då jag tränar och har lekdagar med Kim.

Till en början talade arbetsgivaren enligt Linda Nyberg bara om frånvaron på grund av sjukt barn. Men vid sista mötet gällde det hennes totala frånvaro.

Anders Edstam, produktionschef på Södertörns brandförsvarsförbund, säger att frånvaron har gjort att både planeringen, verksamheten och arbetskamraterna blivit lidande.

–Linda har haft en stor korttidsfrånvaro av olika slag. I hennes yrkesroll på räddningscent­ralen funkar det väldigt dåligt, säger han.

Linda Nyberg håller inte med om att hon har hög frånvaro bortsett från när Kim är sjuk. Enligt sina egna anteckningar var hon borta sammanlagt fem dagar från augusti till november. Men i december blev det mer. Då var hon hemma sju dagar när hennes man opererades och Kim blev sjuk. Hon var också tvungen att åka på en nära anhörigs begravning i Norrland.

På dagtid finns det tre personer på positionen som larmoperatör och på nätter och helger finns det bara två, det gör enligt Anders Edstam att organisationen blir extremt sårbar.

–Det innebär i praktiken att kollegerna måste gå in och ta ett större ansvar än de egentligen ska behöva göra, säger han.

Anders Edstam tycker att räddningstjänsten har en stor acceptans för frånvaro men anser att situationen nu blivit ohållbar.

–Det måste alltid finns någon på den platsen, blir det en lucka måste vi snabbt få in en ny person. Går det att planera i förväg är det inga problem men när det gäller korttidsfrånvaro är det fruktansvärt svårt. Vi har vikarier men de är också svåra att kalla in med kort varsel.

Så larmoperatör är inget jobb för småbarnsföräldrar?

–Jo, alla på larmcentralen har eller har haft småbarn och det har funkat bra. Det som är speciellt med det här fallet är en extrem frånvaro i kombination med en nyckelposition som inte får fallera.

SKTFs lokala ombud Anders Wennlöf säger att facket har beslutat att driva ärendet eftersom Linda Nyberg har fått förändrade arbetsförhållanden. Han vill inte ge några ytterligare kommentarer före förhandlingarna.

                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb