×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kul att tjäna extra kulor

2011-01-26, Tidningenvision.se

Lasse Svensson och Torbjörn Lindblad har dubbla titlar på sina visitkort.

Klockan 01.30 ringer väckarklockan hemma hos Lasse Svensson i Borlänge. Det har den gjort sex dagar i veckan sedan 1991, då han började jobba extra som tidningsutdelare.

–Från början var det av ekonomiska skäl. Vi hade ett nybyggt hus och ränteläget var otroligt högt, topplånet var lite över 20 procent. Jag ville ju inte gå ifrån hus och hem.

Meningen var att han skulle dela ut tidningar något år för att få det hela att gå ihop. Men trots att privatekonomin har blivit stabilare har Lasse Svensson fortsatt att dela ut tidningar.

–Det är ganska kul, en lite annorlunda värld än det kommunala arbetsmarknadskontoret. Dessutom har jag inrättat ekonomin efter detta. Jag tjänar mer än 7 000 kronor extra i månaden och vi har kunnat skaffa sommarstuga.

Lasse Svenssons sömnbehov har alltid varit litet. Han har under sina 60 år aldrig sovit mer än fyra timmar per dygn.

–Innan jag började jobba på nätterna smög jag runt hemma för att inte väcka resten av familjen. Nu jobbar jag i stället för att sitta tyst i ett hörn.

Tidningsrundan tar ungefär tre timmar. Under tiden sitter Lasse Svensson i bilen och filosoferar och löser problem samtidigt som han lyssnar på Rock Classics på hög volym.

Väl hemma vid femtiden på morgonen lägger han sig och vilar någon halvtimme innan det är dags att åka till jobb nummer två. I dagsläget delar han sin ordinarie arbetstid mellan att vara arbetsmarknadshandläggare på Borlänge kommun på 40 procent och lokal SKTF-ordförande på 60 procent.

–Ingen på mitt ordinarie jobb har sagt något negativt om att jag jobbar på nätterna. Men de hade nog haft synpunkter om jag inte hade skött mitt jobb utan suttit och sovit.

Vid 22-tiden släcker Lasse Svensson sovrumslampan för att få sina fyra timmars skönhetssömn. Men i vår slutar 01.30-alarmet antagligen att ljuda.

–I maj när jag fyller 61 planerar jag att deltidspensionera mig. Då ska jag gå ner till att jobba 100 procent.

Att Torbjörn Lindblad, församlingspedagog i Askims församling i Göteborgs stift, började med sitt extrajobb berodde inte på dålig ekonomi. Att trolla är en hobby som han haft i fem år och som han nu börjar tjäna lite pengar på.

–Jag är semiproffs. Det är rätt dyrt att trolla, men jag börjar gå lite plus på verksamheten.

I dagsläget blir det någon föreställning per månad, men drömmen är att kunna utöka verksamheten.

–Jag vill trolla så mycket det går, men det ska också fungera med arbete och familjeliv, säger han.

Torbjörn Lindblad ägnar sig åt en väldigt nischad form av trolleri – bibeltrolleri – och främst uppträder han i andra församlingar under konfirmandläger och i daglig verksamhet. I sin föreställning använder han sig bland annat av ett tibetanskt meditationskärl som symboliserar kyrkan och bollar som representerar allt från andligt behov till tvivel.

–Trolleri är ett bra sätt att komma fram med ett kristet budskap. Min föreställning är lika mycket föreläsning som trolleri. I stället för overhead-apparat använder jag magiska trick för att förtydliga det jag säger.

Vägen in i bibeltrolleriet gick via en kompis som också är kristen trollkarl. Bibeltrolleri är en variant av gospel magic, en rörelse som är rätt utbredd i USA.

–Att trolla är inte kontroversiellt i Svenska kyrkan som det är i USA. Jag har aldrig fått några negativa kommentarer, men min kompis har stött på lite patrull när han trollat med kortlekar i kyrkan.

Torbjörn Lindblads arbetsgivare har aldrig opponerat sig mot hans extrajobb. Faktum är att trolleriet kan ha bidragit till att han fick jobbet som församlingspedagog i Askim.

–Jag trollade på min anställningsintervju. Jag hade skrivit i mitt CV att jag var trollkarl. De frågade om jag kunde trolla och jag hade en kortlek med mig.

Då och då sätter han även på sig trollkarlshatten i sitt ordinarie jobb när han träffar konfirmander och konfirmandledare.

–Det är fantastiskt kul att trolla, men det kräver otroligt mycket arbete och är inget jag kommer att bli rik på.

Större delen av gaget satsar Torbjörn Lindblad på utbildningar som Magic weekend och trolleriartiklar som är rätt dyra att köpa in.

–Det är ju specialgjorda saker – nyligen betalade jag 3 800 kronor för spritflaskor som kan föröka sig. Jag är nöjd så länge jag inte förlorar pengar på trolleriet.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb