×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Jag försökte i alla fall bryta mönstren”

2011-01-28, Tidningenvision.se

Han såg det som de flesta andra såg. Hur skickliga människor sållades bort vid rekryteringar på grund av ursprung eller efternamn. Men Karim Makhoul ville göra något åt det och lanserade idén om anonyma jobbansökningar.

– Jag känner mig faktiskt lite stolt. Jag har lämnat ett positivt spår i den kommunala verksamheten. Diskrimineringen finns naturligtvis kvar, men jag gjorde i alla fall ett försök att bryta mönstren, säger han.

Hur tar man sig förbi alla dessa hinder? Vad krävs för att en kompetent person ska få det jobb som han eller hon är bäst lämpad för? Hur når arbetssökande med svåruttalande efternamn, ovidkommande handikapp eller ”fel” ålder ända fram?

I de banorna funderade Karim Makhoul för ungefär tio år sedan som integrationssamordnare i Melleruds kommun. Han kläckte idén om avidentifierade ansökningar och såg tillsammans med personalchefen Sune Svensson till att kommunen blev först i landet.

Modellen byggde på en tvådelad ansökningsblankett, varav den med personuppgifter skulle öppnas först när rekryteraren bestämt vilka som ska kallas till intervju. Året var 2002 och lilla Mellerud hade gett namn åt en modell som spreds över landet.

Två år senare upphörde Karim Makhouls projektanställning och han lämnade kommunen. Mellerud kämpade länge vidare med de tvådelade ansökningsblanketterna, men för ett år sedan nådde man vägs ände och bestämde sig för att föra in diskrimineringsaspekten i det vanliga rekryteringsarbetet.

För Karim Makhoul blev det en tuff tid. Han sökte ett 50-tal jobb utan att kallas till en enda intervju och hans teser om diskriminering bekräftades.

– Det verkade helt omöjligt. Jag hade rätt utbildning och bra arbetslivserfarenhet så det hade kanske funkat om de använt anonyma ansökningar.

I stället tog Karim Makhoul saken i egna händer och köpte en bensinmack i Åmål. Sedan tre år driver han den med hjälp av fyra anställda – två ungdomar och två pensionärer.

– De är de mest utsatta grupperna i samhället som har svårast att få jobb.

Men något anonymt anställningsförfarande har de inte behövt gå igenom.

– Nej, det är för liten skala för det. Det räcker att jag som äger macken är invandrare.

Men att hans modell har övergivits i kommun efter kommun, till och med i Mellerud, har Karim Makhoul svårt att förstå. 

– I så fall måste de hitta på något bättre. Problemen kvarstår, man kan inte bara blunda och säga att alla har samma chans.

 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb