×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Färdigbantat i de flesta landstingen

2011-01-27, Tidningenvision.se

Nära 2 700 anställda har varslats i landstingen de senaste två åren. Men i år ser det bättre ut. Bara Dalarna varnar för uppsägningar.

2010 var ett tufft år för landstingen. I spåren av finanskrisen 2008–2009 sjösattes på flera håll stora sparpaket. Det varslades, vakanta tjänster lämnades vakanta och vikarier fick gå hem. Regeringen sköt till extra statsbidrag men pengarna kom så sent att de i praktiken inte påverkade landstingens besparingsprogram.

Resultatet blev ett överskott på nära 5 miljarder kronor, det största för landstingssektorn på många år.

Den tidigare sparfliten gör att landstingen nu står ganska väl rustade inför 2011. SKTF-tidningen har frågat alla 21 landsting och regioner om personalsituationen, sex av dem uppger att antalet anställda kommer att minska under 2011. Men bara ett, Dalarna, tror att personal kan komma att behöva varslas eller sägas upp.

Tidigare var ambitionen att minska kostymen med 150 tjänster men i veckan slog bomben ned – det förväntade överskottet på 8 miljoner hade vänt till ett underskott på 100 miljoner kronor. Både varsel av personal och nedläggningar av verksamheter kan nu bli nödvändigt.

Blekinge, där 200–300 tjänster ska bort under 2011, har också ett tufft läge. Ett stort underskott 2009 och ett sannolikt minusresultat 2010 har fått landstingsledningen att ta till kraftiga åtgärder. Bland annat har anställningsstopp och stopp för övertidsarbete införts.

Flera landsting nämner också det fria vårdvalet på vårdcentralerna, som blev lag 1 januari 2010, som en osäkerhetsfaktor. Lockar de privata mottagningarna många besökare minskar pengarna till de landstingsdrivna mottagningarna – vilket kan leda till personalneddragningar.

14 landsting tror att antalet anställda kommer att vara oförändrat och Landstinget Sörmland tror till och med på en marginell ökning av antalet anställda. Fortfarande håller dock landstingen hårt i plånboken. Många har genomfört stora besparingar för att inte upprepa tidigare års minusresultat. Flera har också anställningsstopp av rädsla för att dra på sig för mycket personal.

Att 2011 kommer att bli ett stabilt år ekonomiskt, en andningspaus efter tuffa besparingar, är dock de flesta landsting SKTF-tidningen talat med ense om. Hur 2012 kommer att se ut är osäkrare. De extra statsbidragen minskar från 3,6 miljarder 2010 till 0,9 miljarder i år. Dessutom kommer en allt äldre befolkning att ställa större krav på vården.

Björn Ahlnäs, personalchef i Jämtlands läns landsting, är försiktigt positiv.

–2012 ser bra ut. Vi hoppas att vi har gjort stålbadet 2011 och mycket tyder ju på att konjunkturen vänder nu.

Margareta Petrusson, personaldirektör i Landstinget Gävleborg, är inte lika optimistisk.

–Eftersom statsbidragen minskar 2011 jämfört med 2010 så måste vi begränsa kostnadsökningen. Vi får räkna med några tuffa år framöver.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb