×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

  • Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Anonyma ansökningar blev en flopp

2011-01-28, Tidningenvision.se

Ett krångligt och tidsödande verktyg som inte ger önskad effekt. För ett par år sedan var avidentifierade ansökningshandlingar på modet för att öka mång­falden i arbetslivet. Nu har till och med pionjär­kommunen Mellerud kastat in handduken.

–Vi kunde inte se att det gav något resultat, säger Yvonne Holmström, PA-konsult som ledde arbetet med avidentifierade ansökningar i Östersunds kommun.

Först ut var Melleruds kommun 2002. Och modellen med en ansökningsblankett i två delar, varav den med personuppgifter inte öppnas förrän rekryteraren bestämt vilka som ska kallas till intervju, spred sig snabbt i Kommunsverige. Men nu har nästan alla kommuner backat.

I Östersund inleddes försöket 2006 på tekniska förvaltningen, delar av barn- och utbildningsförvaltningen samt delar av vård- och omsorgsförvaltningen.

Två år och 69 anställningar senare kunde Yvonne Holmström konstatera att tre personer med annan etnisk bakgrund hade fått jobb, vilket motsvarade andelen anställda med annan bakgrund i kommunen som helhet.

–Det gav helt enkelt ingen effekt. Dessutom var det väldigt krävande rent administrativt, men det var inte det främsta skälet till att vi slutade, säger Yvonne Holmström.

Slutsatsen i Östersund var att modellen är alltför defensiv för att få bukt med den bristande mångfalden. Genom chefs­utbildningar, tydligare kravprofiler och riktad annonsering för att locka underrepresenterade grupper att söka jobb i kommunen hoppas man att mångfalden ska ökas.

–Vi har haft för få sökande till våra tjänster. Vi måste ligga steget före och bli bättre på att hitta folk och uppmana dem att söka, säger Yvonne Holmström.

Leif Lindberg, utredare på arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kallar avidentifierade ansökningshandlingar en bra idé som inte fungerade i praktiken.

Han ser två orsaker till att intresset har svalnat. Dels formella hinder som att offentlighetsprincipen gör att ansökningshandlingarna kan begäras ut varpå anonymiteten röjs och att modellen krockar med regeln om att före detta anställda kan ha rätt till återanställning. Dels att de stora förväntningarna inte infriades.

–Alla tyckte att det var en bra idé 2005 men resultatet har visat sig vara för magert. I dag är det nästan ingen som talar om anonyma ansökningar, säger Leif Lindberg.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb