×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Påverka klimatet på jobbet

Skulle du vilja göra mer för klimatet men vet inte riktigt var du ska börja? Genom ändrade beteenden på jobbet kan till synes små insatser få stor effekt, eftersom många berörs. Gå ihop med kollegorna och titta på er arbetsplats med gröna glasögon. Vilka saker kan ni påverka redan idag, och vilka behöver ni arbeta med på längre sikt tillsammans med arbetsgivaren?

Den här guiden innehåller:

Steg 1: Kartlägg arbetsplatsen

Resor och transporter

Förbättra arbetsplatsens mötes/resepolicy - inkludera även personalens resor till och från jobbet.

Är alla fysiska möten nödvändiga eller fungerar det att ses på distans ibland? Behöver mötena läggas upp på ett annat sätt? Finns det miljövänliga resvägar till arbetsplatsen? Vad skulle kunna få fler att resa mer miljövänligt till jobbet? Vad kan sporra till förändring?

Elförbrukning

Står datorer och andra prylar på utan att de används? Sätter ni dem i viloläge eller stänger ni av dem? Hur mkt drar de? Har ni miljömärkt el? Finns det mål för minskad elförbrukning? Hur mycket drar era servrar? Hur kan personalen engageras? Har ni LED-lampor överallt? Är det släckt på kontoret när ingen är där?

Maten

Ät klimatsmart och minska matsvinnet Vad äter ni på fika och andra eventuella måltider?  Slänger ni mycket fika eller kaffe? Kan ni besluta er för att äta köttfri lunch en särskild dag i veckan, eller flera? Starta ett matlag som lagar vegetarisk lunch, och börja mäta matavfallet.

Avfall

Har ni ett fungerade system för källsortering? Kan det förbättras? Kan ni påverka fastighetsägaren? Vad skulle hända om ni slutade ha papperskorgar vid varje arbetsplats, eller helt tog bort "brännbart"? Får personalen julklappar eller presenter? Kan fysiska prylar ersättas med annat?

Investeringar

Finns det en policy för investeringar och vilka kriterier innehåller den? Kan den ses över och förbättras?

Biologisk mångfald

Öppna några bihotell utanför kontoret, eller plantera blommor vid parkeringen. Använder ni några kemikalier i verksamheten? Vilka städ- och diskmedel används på arbetsplatsen? Använder ni plastprodukter som skulle kunna ersättas med mer hållbara material?

Se över era inköp

Vilka produkter köper ni in och kan ni påverka de krav som ställs? Deltar facket vid offentliga upphandlingar? Finns krav på miljömärkningar? Vad kan återanvändas?  Har ni möjlighet att ställa krav på produkters innehåll/material/livscykel?

Lyfta frågorna/Utbilda

Har de anställda kunskaper om klimatfrågor, hållbarhet och Agenda 2030? Kan ni tipsa varandra om filmer och böcker, eller finns möjlighet att ta in en föreläsare?

Påverka andra

Har er arbetsplats påverkan på andra? Arbetar ni mot kunder/brukare/medborgare? Hur kan de få ökad kunskap om en hållbar livsstil? Hur ser era leverantörers miljöarbete ut?

Steg 2: Kategorisera förbättringsområden

När kartläggningen är gjord, är det dags att se vilka åtgärder ni direkt kan förändra på arbetsplatsen och vilka som ska lyftas med arbetsgivaren och eventuellt förhandla om.

Steg 3: Lyft frågorna med andra

Att ses över en frukost eller lunch kan vara en bra form för att diskutera frågorna vidare. Bjud tillsammans med klubben/avdelningen in till frukost, lunch eller i anslutning till arbetsdagens slut. Gärna tillsammans med andra förbund så att så många som möjligt berörs.

Steg 4: Intresseförhandla med arbetsgivaren

Finns det frågor ni skulle vilja driva vidare? När ni identifierat vilka frågor ni vill driva så kan intresseförhandlingar med arbetsgivaren föras genom din klubb eller avdelning.

Exempel på ämnen att driva i intresseförhandlingar:

 • Att arbetsgivaren har en handlingsplan/policy för arbete med Agenda 2030.
 • Att arbetsplatsens utsläpp mäts, att en koldioxidbudget och plan för utsläppsminskning i verksamheten tas fram. 
 • Arbetsplatsens klimatfotavtryck ska vara stående punkt på APT.
 • Fruktkorgar, kaffe/thé, arbetskläder och andra inköp ska vara miljö- och Fairtrademärkt.
 • Arbete hemifrån i högre utsträckning för att minska transporter.
 • Tjänstecyklar för dem som har pendlingsavstånd.
 • Endast vegetarisk mat/fika när arbetsgivaren bjuder.

Läs mer om intresseförhandlingar i vår guide 

Fakta om klimat och miljö:

 • Kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet ungefär lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans.

 • En resa med tåg mellan Sthlm-Gbg släpper ut 1 g koldioxid, med bil 47 000 g, med flyg 74 000 g.

 • Svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person.

 • Inköp i offentlig sektor omsätter över 600 miljarder kronor varje år. Genom att ställa rätt krav kan vi påverka miljön och sociala förhållanden för många!

Tipsa gärna Vision (fairunion@vision.se) om vilka förändringar ni gjort, vilka intresseförhandlingar ni drivit, och berätta vilket stöd ni behöver från Vision för att kunna göra mer.

Lycka till!

Nyheter

Medarbetare i välfärden ska ha ett hållbart arbetsliv

Vision har lämnat över krav till arbetsgivaren på förändringar i rådande kollektivavtal för medarbetare inom kommun, region och Sobonabolag. Kraven, eller "yrkanden" lägger grunden för vårens avtalsförhandlingar. I fokus står ett hållbart arbetsliv och en grön omställning.  2019-12-16

Vision ställer sig bakom FFF:s krav

Klimatet är en facklig fråga, idag och alla andra dagar. Vision är en Fair union och har haft fokus på hållbarhet sedan länge. Vi vet att vi måste jobba tillsammans, både arbetsgivare, fackförbund, politiker och medborgare, för att möjliggöra en grön omställning - en #JustTransition. Därför ställer vi oss självklart bakom FFF:s fyra krav och uppmanar andra att göra detsamma!  2019-09-27

Vill du demonstrera 27 september?

Jobbar du på fredag men vill ändå vara med och visa din solidaritet för klimatet? Här listar vi ett par olika alternativ som skapar möjlighet att vara med utan att strejka.    2019-09-26

Veronica Magnusson: ”Låt 27 september bli startskottet för att växla upp klimatarbetet”

Den 27 september kommer klimatet att uppmärksammas över hela världen i samband med FNs klimattoppmöte.  2019-09-18

Till arkivet

Fakta om Visions interna miljöarbete

 • Alla anställda utbildas i miljökunskap, samt i Fair Union och Visions påverkan och bidrag till målen i Agenda 2030.
 • Vi har en policy för mat "schyst matbord" när vi bjuder på mat.
 • Vi har en resepolicy, i vilken vi exempelvis inte reser med flyg om sträckan är under 50 mil.
 • Vison är miljödiplomerade sedan 2009 (Sveriges första förbund). I diplomeringen ingår att vi jobbar med ständiga förbättringar.
 • Vi mäter och klimatkompenserar för våra utsläpp, och jobbar för utsläppsminskning i hela verksamheten.
 • Våra senaste två förbundsmöten har varit miljödiplomerade med 96-97 % måluppfyllnad.
 • Sedan 2017 tar vi fram en årlig hållbarhetsredovisning där intresserade kan följa vårt samlade hållbarhetsarbete.

Du kanske är en fena på hållbara val på hemmaplan. En som alltid tänker till när du handlar och reser. Men faktum är att valen du gör på jobbet kan få ännu större effekt. Gör testet och se hur hållbar du är!

Gör testet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb