×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fakta om kött, miljö och klimat

Frågor och svar kring hur vår köttkonsumtion påverkar miljö och klimat.

Hur mycket bättre för klimatet är en vegetarisk måltid jämfört med en köttmåltid?

Det är svårt att säga exakt, eftersom det beror på vad man jämför med, men här är några siffror:

 • Enligt FN är djurhållning för köttproduktion den mänskliga aktivitet som har störst miljö- och klimatpåverkan. Köttet toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar.
 • Uppfödningen av köttdjur står för nästan en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än trafikens utsläpp globalt.
 • Ett kilo nötkött motsvarar 250 kilometers bilåkning.

Vi svenskar äter väl inte så mycket kött?

Jo, vi svenskar är väldigt förtjusta i kött om vi tittar på hur konsumtionen ser ut:

 • Vi äter mer och mer kött i Sverige, en trend som till och med ökat de senaste åren.
 • I Sverige köper vi 86 kilo kött per person och år. 1990 åt vi 60 kilo per år, och 1960 åt vi 50 kilo.  

Är allt kött lika dåligt för klimatet?

Nej, det beror på vilka djur köttet kommer från, och hur de är uppfödda, till exempel vad djuren har fått för foder. Här kan du läsa lite siffror kring olika produkters miljöpåverkan.

Är det inte viktigare att äta närproducerat än vegetariskt?

Nej, det kan man inte säga. Av all klimatpåverkan som en köttbit har, är transporten av den knappt mätbar. Det gör att det inte hjälper att fokusera på närproducerat kött. Det är mycket viktigare vad du väljer att äta än var maten kommer från.

En vegetarisk måltid har i allt annat än extremfall bara en bråkdel av en köttmåltids klimatpåverkan, även om det är importerade råvaror i vegorätten. Även om du köper svenskt kött, har djurens foder transporterats väldigt långt och påverkat både naturen och människornas liv i andra länder. Allt svenskt kött som inte är vilt eller från naturbetesdjur, och mjölk som inte är KRAV-märkt, kan man förutsätta kommer från djur som ätit importerat kraftfoder – framför allt soja från Brasilien, majs från USA och palmkärnolja från Borneo. För att förse svenska djur med billigt foder huggs regnskog ner och savannen förstörs i länder långt borta. Där används också växtgifter som är förbjudna i EU, och människorna som jobbar på fälten blir sjuka. Läs mer hos Naturskyddsföreningen.

Av svensk åkermark används 70 procent till att odla djurfoder. Vilt, som inte stödutfodras, samlar själva in sin mat och tar ingen odlingsmark i anspråk. Cirka 40 gram vilt i veckan per person finns att tillgå från våra svenska marker. Om svenska köttdjur skulle utfodras med bara svenskt foder skulle Sverige helt enkelt inte räcka till om vi ska äta så mycket kött som vi gör nu. Om vi bara vill äta kött från svenska djur som ätit närproducerat svenskt foder, måste vi dra ner på köttkonsumtionen.

Kor äter gräs, det kan väl vi människor ändå inte äta?

Att kor enbart betar gräs är mycket ovanligt. De äter i stället kraftfoder gjort på spannmål som vi människor lika gärna kunde ha ätit. Att låta proteinrikt spannmål gå ”omvägen” via köttdjur gör att det krävs många gånger mer spannmål än om människor åt upp det med en gång.

 • 2009 producerades det över 222 miljoner ton soja i världen. Utslaget på hela jordens befolkning innebär det uppemot 33 kilo sojabönor per person och år eller nästan ett hekto per dag. Det motsvarar i princip dagsbehovet av protein för en vuxen människa. Med andra ord skulle vi kunna ersätta alla de djur och fiskar vi äter med den soja som redan odlas. Men faktum är att bara en bråkdel av världens sojaproduktion går direkt till människoföda. Nästan nio av tio sojabönor krossas och mals i stället ner till kraftfoder till djur.

Blir man verkligen mätt och får man i sig det man behöver med vegetarisk mat?

Javisst! Kombinationen spannmålsprodukter (bröd, pasta och ris) och baljväxter (linser, ärtor och bönor) är ett näringsmässigt fullgott alternativ till kött. Det finns väldigt många läckra rätter utan kött eller fisk.

Nyheter

Ny standard ska säkra kvaliteten på HVB-hem

Möjligheten att vara på ett HVB-boende kan göra stor skillnad i en persons liv. Därför är det viktigt att omsorgen håller en hög kvalitet oavsett driftsform. SIS, Swedish Standards Institute, har tillsammans med Vision och andra aktörer tagit fram en ny standard för kvalitetssäkring av HVB.  i förrgår kl 09:30

Som skyddsombud lär jag mig nytt varje dag

Anders Rooth jobbar som budget- och skuldrådgivare på Kristianstads kommun. Han är också skyddsombud (SO) på arbetsplatsen sedan två år. Vi var nyfikna på hans uppdrag och vilka möjligheter och svårigheter han ser.  2018-10-24

Sara Roxell, socialpolitiska strateg

Medlemmarna inom socialt arbete gör skillnad varje dag

Sara Roxell är socialpolitisk strateg på Vision sedan början av oktober. Hon är socionom och har arbetat med socialtjänstfrågor sedan 1996. Sara har arbetat i olika kommuner, på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och på Socialdepartementet, senast som politiskt sakkunnig åt barn-, äldre- och jämställdhetsministern.  2018-10-23

Studenters psykiska hälsa ska tas på allvar

Nästan varannan student upplever ångest eller oro, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Studenthälsan spelar här en viktig nyckelroll, vilka Vision vill ge bättre förutsättningar.  2018-10-22

Till arkivet

949 nya medlemmar under november

Vi erbjuder

 • Personlig rådgivning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb