Vad händer om du säger upp dig?
Om du vill säga upp dig från ditt jobb gäller en viss uppsägningstid. Hur lång den är beror på vilken anställningsform du har och om du har kollektivavtal.
Uppsägningstider för olika anställningsformer
- Tillsvidareanställd. Om du är fast anställd har du minst en månads uppsägningstid. Enligt många kollektivavtal har du längre uppsägningstid. I kommun och region har du upp till tre månaders uppsägningstid om du varit anställd längre än ett år.
- Visstidsanställd. Om du är visstidsanställd, till exempel på ett vikariat, finns det normalt inga uppsägningstider. Anställningen löper på den avtalade tiden och kan bara brytas i förtid om du och arbetsgivaren kommer överens om det. Om du arbetar inom kommun, region, Svenska kyrkan eller ett Pacta-anslutet företag och har en
visstidsanställning som ingås 2012-05-01 eller senare, har du en månads uppsägningstid. Förutsatt att anställningen förväntas pågå längre än tre månader.
- Provanställd. Enligt lagen kan en provanställning avbrytas före prövotidens utgång. Inom kommun och region kan en provanställning som ingås 2012-05-01 eller senare avbrytas med en månads ömsesidig uppsägningstid.
- Tjänstledig. Om du är tjänstledig gäller samma uppsägningstid som om du skulle vara i tjänst.
Avbryta tjänsten innan uppsägningstiden gått ut?
Om du inte stannar kvar på din tjänst under hela uppsägningstiden, kan du bli skadeståndsskyldig gentemot arbetsgivaren. En särskild regel gäller dock om du är anställd i kommun eller region. Enligt avtalet kan arbetsgivaren endast innehålla 14 kalenderdagars lön om den anställde avslutar sin tjänst innan uppsägningstiden gått ut. Om du funderar på det - tänk då på att du riskerar dina goda referenser från arbetsgivaren.
Sparad semester och komptid vid uppsägning
Dina semesterdagar är en intjänad rättighet enligt Semesterlagen, vilket innebär att om du avslutar anställningen innan du har hunnit ta ut dessa dagar ska arbetsgivaren i stället betala ut semesterersättning. När det gäller flex- och komptid brukar Vision alltid rekommendera att ta ut sådan tid innan anställningen avslutas, eftersom det inte finns samma skyldighet för arbetsgivaren att ersätta sådan tid ekonomiskt.