Pension
När det är dags får du din pension från flera håll. Allmän pension får du från Pensionsmyndigheten. Tjänstepension får du från din arbetsgivare om ni har kollektivavtal. Många har också ett privat pensionssparande. Pengarna läggs ihop och blir din totala pension.
Läs mer:
Pensionsmyndigheten
Minpension.se
Tjänstepension med kollektivavtalet
Tjänstepensionen är kanske den del av ett kollektivavtal som är värd mest. Det är också den del som folk vet minst om, och tycker är besvärligast att tänka på. Därför är det bra att den enklaste lösningen också är den bästa och den förmånligaste.
Tjänstepensionen du får med kollektivavtalet har flera viktiga fördelar gentemot individuella tjänstepensionslösningar.
Arbetsgivaren betalar pensionspremien
Det är din arbetsgivare som betalar premien, men i vissa fall är det du som väljer vilken försäkringsform och i vilket försäkringsbolag pengarna ska placeras. Har du jobbat inom olika avtalsområden kan du ha fler än en kollektivavtalad tjänstepension.
De olika kollektivavtalade tjänstepensionerna skiljer sig åt. Hur de ser ut beror på vad facken och arbetsgivarna har kommit överens om.
Funderar du på att växla delar av din lön till pension?
Löneväxling rekommenderas endast till dig som tjänar över 43 309 kr/månad (8,07 inkomstbasbelopp 2019). Om du har lägre lön kommer du på grund av löneväxlingen att få en sämre allmän pension, och du kan även få lägre sjuk- och föräldrapenning.
Tänk även på att det oftast blir bäst om det löneväxlade beloppet placeras där du har din övriga tjänstepension. På länkarna nedan kan du läsa om vad du som anställd bör tänka på innan du löneväxlar till pension.
Byte till AKAP-KL?
Läs mer här om du jobbar i kommun, region eller bolag anslutet till Pacta, och har fått erbjudande om att byta pensionsavtal.
Omräkning av pension enligt PA-KL
Den 31 oktober 2018 tecknades överenskommelse med arbetsgivarsidan om Pensionsöverenskommelse för födda 1954 och senare som omfattas av PA-KL, PAK och LPAK för att komma tillrätta med problem i tillämpningen av de gamla avtalen. Det kunde samtidigt konstateras att det fanns behov av rådgivning och information om omräkning av pension enligt PA-KL, PAK och LPAK. Följ länken för en beskrivning av hur omräkning kan ske. Motsvarande tillämpning sker för PAK/LPAK.
Läs mer på OFR