Lönestatistik för Svenska kyrkan
Här hittar du partsgemensam lönestatistik för anställda i Svenska kyrkan.
Lönestatistik Svenska kyrkan
Så här läser du statistiken
De statistikmått som lönerna redovisas efter är percentiler. Lägsta och högsta lön tas inte med eftersom det alltid finns "udda" värden som kan vara extremt låga eller höga. Löneläget i 10:e respektive 90:e percentilen kan förklaras på följande sätt.
Om exempelvis löneläget i 10:e percentilen är 19 000 kronor och löneläget i 90:e percentilen är 23 000 kronor för en redovisad urvalskod, betyder det att 10 procent av individerna i gruppen har en lön som är lika med eller lägre än 19 000 kronor, och 10 procent av individerna har en lön som är lika med eller högre än 23 000 kronor.
Tänk på det här
Lönestatistik är egentligen bara historia. Den säger aldrig vad du ska ha i lön. Det är arbetets svårighetsgrad och ansvar, din erfarenhet, utbildning, resultat av arbetsinsatsen och annat som ska avgöra din lön. I Visions avtal anges att lönen ska vara individuell och differentierad. Det vill säga att varje individ ska förhandla om den egna lönen, och att lönen kan bli olika beroende på ovanstående kriterier. Det är viktigt att du får en bra ingångslön så att du inte riskerar att släpa efter i framtiden. Det kan ta lång tid att rätta till en "felaktig" lön. Kontakta din stiftsavdelning för att få mer information om löneläget i ditt stift. Du ska alltid förhandla om lönen när du får nya arbetsuppgifter eller byter tjänst. Den lön som redovisas avser den fasta kontanta lönen. Fasta lönetillägg har inte räknats med. Deltidslöner har omräknats till heltidslöner.
Statistik från tidigare år att jämföra med