Centrala och lokala avtal
Tillsammans i din avdelning eller klubb kan ni driva förhandlingar för att få bättre villkor på arbetsplatsen. Vad skulle göra ert arbetsliv bättre? På central nivå förhandlar Vision och arbetsgivarorganisationerna om kollektivavtal, som sätter ramarna för löner och villkor.
Eget anställningsavtal
Ditt enskilda anställningsavtal gäller mellan dig och arbetsgivaren. Där kan till exempel arbetsuppgifter, lön, semester och pension finnas med.
Centrala kollektivavtal
Avtal som gäller alla medlemmar på samma arbetsplats kallas kollektivavtal. På central nivå förhandlar Vision med de olika arbetsgivarorganisationerna och sluter kollektivavtal. Det gäller till exempel lön, arbetstid, pensioner och anställningsvillkor. Avtalen förhandlas om med några års mellanrum.
Din arbetsgivare tillhör oftast någon av landets många centrala arbetsgivarorganisationer. SKL, KFS och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är exempel på arbetsgivarorganisationer som Vision sluter kollektivavtal med.
Lokala kollektivavtal
Med det centrala kollektivavtalet som ram förhandlar din Vision-avdelning eller klubb med din arbetsgivare om vilka villkor som ska gälla på er arbetsplats, i det lokala kollektivavtalet. Den lokala arbetsgivaren representeras av din chef.
Med de lokala kollektivavtalen har du och dina kollegor möjlighet att förhandla om ännu bättre anställningsvillkor än de centrala avtalen. Ni har möjlighet att anpassa era villkor till just er arbetsplats och vad du och dina kollegor tycker är viktigt.
Oftast handlar de lokala kollektivavtalen om extra förmåner för de anställda. Det kan till exempel gälla arbetstid, friskvård eller lunchsubventioner. När det gäller anställningsförmåner är det vanligare hos privata arbetsgivare, men det finns inget som hindrar en kommun att sluta avtal med det lokala facket om förmåner för sina anställda.
Speciella regler i kommun och landsting
När det gäller kommuner och landsting, som följer HÖK-avtalet, gäller speciella regler. HÖK är nämligen inte ett formellt kollektivavtal. Det är en central överenskommelse, som måste fastställas i lokala kollektivavtal för att gälla. Men alla kommuner och landsting har genom sitt medlemskap i kommun- och landstingsförbundet förbundit sig att följa HÖK, så det finns ingen risk att någon kommun inte följer det som står i överenskommelsen. Varje kommun- och landstingsavdelning har samma möjligheter som andra avdelningar att sluta lokala avtal som ger bättre förmåner än HÖK.