Mobbning och kränkande särbehandling
Ingen blir utsatt för mobbning eller kränkande särbehandling på en bra arbetsplats. Om du eller någon kollega drabbas av det - kontakta Vision.
Fakta
Kränkande särbehandling
Handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap. En enstaka händelse kan även bedömas som kränkande särbehandling.
Trakasserier enligt DiskL
Ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder (DiskL 1 kap 4 § p.3).
Drivkrafterna till kränkande särbehandling handlar inte om en enskild person eller hens handlingar. Beteenden som leder till kränkande särbehandling av någon eller några är ett symtom på att någonting är fel på arbetsplatsen, och problemen försvinner aldrig genom att utse en syndabock.
I stället måste man leta i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och systematiskt ta hand om hela arbetsgruppen så den sociala arbetsmiljön blir bra. Annars kommer det att hända igen.
Arbetsgivaren ska förebygga mobbning
Hur ska man kunna bevisa att man känner sig utfryst eller att arbetskamraterna pratar illa om en bakom ryggen? Chefens uppgift är att vara tydlig så alla vet vilka förväntningar som finns, och att vara uppmärksam så att det aldrig utses en syndabock för det som inte fungerar. Givetvis är det allas ansvar att tänka på hur vi beter oss mot varandra.
Är du utsatt för kränkande särbehandling?
För den som känner sig utsatt för kränkningar är det viktigt att inse att det som händer är ett symtom på att hela gruppen mår dåligt. Det är arbetsgivarens ansvar att både den som blivit utsatt för kränkningarna och hela arbetsplatsen får den rehabilitering som behövs.
Det finns olika sätt att gå till väga, beroende på hur länge mobbningen pågått och vad det är som händer.
Att anmäla mobbning som arbetsskada
Risker och signaler i arbetsmiljön
- Otydlighet i arbetsfördelning, förväntningar på prestationer och rekommenderat arbetssätt
- Hög arbetsbelastning
- Olösta konflikter
- Omorganisation, rationaliseringar och omstrukturering, vilket leder till otrygghet, stress och konkurrensförhållanden mellan de anställda.
Signaler och tecken på kränkande särbehandling
- Samarbetssvårigheter
- Personkonflikter
- Sökande efter syndabockar
- Arbetsklimat som präglas av tryckt stämning
- Jargong eller skämt som alla inte är bekväma med
- Hög sjukfrånvaro
- Hög personalomsättning
- Minskande effektivitet och produktivitet
- Otillåtande samtalsklimat
Att anmäla kränkning vid Visions aktiviteter