Checklista för skyddsombud kring hot och våld
Som skyddsombud ansvarar du för att samverka med arbetsgivaren i arbetet mot hot och våld, och för att företräda arbetstagarnas synpunkter när det behövs.
Ditt ansvar är också att kolla att arbetsgivaren åtgärdar problem och upprättar handlingsplaner för hot och våld, och ser till att handlingsplanerna är väl kommunicerade så att alla på arbetsplatsen känner till innehållet.
Görs inte detta ska skyddsombudet kräva att det görs.
Förebygg
Arbeta för att främja medlemmarnas inflytande i samverkanssystemet och i vardagsarbetet.
- Kolla att alla som tillhör er verksamhet kompetensutvecklas i konflikthantering och krishantering. Om inte – kräv det av chefen/arbetsgivaren.
- Det är viktigt att väga arbetstagarens rätt till en säker arbetsplats mot eventuella klienters krav på integritet. Du som skyddsombud måste peka på att Arbetsmiljölagen inte är underordnad någon annan verksamhetslag. Arbetsmiljölagen är en övergripande lag som gäller för alla verksamheter, samtidigt som verksamheterna kan omfattas av andra lagar, som till exempel Socialtjänstlagen.
- Säkerhetspolisen, Säpo, har tagit fram en checklista för skydd vid hot, våld och gisslansituationer. Är man förberedd kan man agera snabbare och mer rationellt även i stressade situationer. Ta gärna fram listan på arbetsplatsen och föreslå att ni ska gå igenom den.
Om det inträffar
- Ta alltid medlemmens upplevelse på allvar. Stötta medlemmen.
- Se till att tillbudsanmälan och arbetsskadeanmälan görs.
- Kolla av att händelsen polisanmäls – på en gång. Anmälan görs inte bara utifrån det som just hänt medlemmen, utan även utifrån ett samhällsansvar. Vem vet vad personen som hotat eller varit våldsam gör härnäst och mot vem?
- Värna medlemmens rättigheter enligt era handlingsplaner och rutiner, samt medlemmens möjlighet till arbetsskadeersättning.
- Vision anser att man inte ska behöva få någon karensdag när man blivit utsatt för hot eller våld i sitt arbete. Verka för att medlemmen får vara hemma och samla sig utan karens. Slut gärna en lokal överenskommelse om detta mellan facket och arbetsgivaren.