• Nivån på Visionsmedlemmarnas löneökningar ska inte bestämmas lokalt i varje kommun/region som tidigare – och inte variera över landet.

Lön och villkor

Allt du behöver veta om siffran i avtalet

28 mars 2024

Vad innebär det egentligen med en siffra för löneökningarna i det centrala avtalet för medlemmarna i kommuner, regioner och kommunala bolag? Här får du svar på fem viktiga frågor.

Kommer min lön höjas med 3,3 procent nu?

Det är inte säkert. Den centralt avtalade siffran betyder att alla avdelningar ska nå nivån i genomsnitt, inte att varje Visionsmedlem får höjningen. Lönerna sätts som tidigare i individuella förhandlingar och ökningen för enskilda medlemmar kan bli högre, lägre eller lika med 3,3 procent.


Fler artiklar om nya löneavtalet

→ Så mycket ökar din lön 2024 - här är nya löneavtalet

→ Visions lokala ordföranden: ”Vi borde kompenseras”

→ Här är chefernas nya löneavtal (länk till Chefenifokus.se)

→ Medellön för dig inom kommun och region


Avtal med siffra – vad betyder det ?

Att parterna kommit överens om en procentsats för löneökningarna som gäller alla avdelningar i alla kommuner och regioner och många kommunala bolag. Nivån på Visionsmedlemmarnas löneökningar ska alltså inte bestämmas lokalt i varje kommun/region som tidigare – och inte variera över landet.

Varför blev det just 3,3 procent?

För att facken och arbetsgivarna på det kommunala området bestämt sig för att lägga sig på samma procentsats som industrin, det så kallade märket. Det tvååriga industravtalet landade förra året på 4,1 procent för 2023 och 3,3 procent i år.

Men varför en siffra just nu, efter tio år med sifferlösa avtal?

Förra året var det ett antal avdelningar som inte nådde märket, trots att det egentligen ska vara styrande för löneökningarna på hela arbetsmarknaden. Både Vision och andra fack i välfärden gjorde då bedömningen att det behövs en siffra i en tid präglad av inflation och lågkonjunktur.

När börjar den nya lönen gälla?

Den 1 april.